NFE tegen ruimen Covid-vrije nertsenbedrijven

Ruiming van een nertsenhouderij in Ospel (L.), 10 juli 2020.  - Foto: ANP
Ruiming van een nertsenhouderij in Ospel (L.), 10 juli 2020. - Foto: ANP

De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE), de brancheorganisatie voor nertsenhouders, is tegen het ruimen van nertsenhouderijen als er geen sprake is van een besmetting met het Covid-19-virus.

In een brief aan de Tweede Kamer lieten de ministers De Jonge van Volksgezondheid en Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maandag weten dat ook ruiming van nertsenhouderijen wordt overwogen waar het coronavirus niet is aangetroffen, wanneer er na medio augustus nog steeds besmettingen op nertsenbedrijven worden aangetroffen.

NFE-directeur Wim Verhagen voelt niets voor dit plan van De Jonge en Schouten. Hij wil niet dat nertsenhouderijen zonder een besmetting toch geruimd worden. Verhagen: “Laten we vooral hopen dat de tot nu toe genomen maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen en waar wij mee hebben ingestemd, het gewenste effect zullen hebben.” Hij vindt dat eerst onomstotelijk moet worden vastgesteld hoe het virus bij de nertsen terecht is gekomen en hoe het zich verspreidt, voordat er verdere maatregelen genomen worden.

Stoppersregeling nertsenhouderijen

De NFE-directeur wil niet vooruitlopen op de gevolgen van een eventuele algehele preventieve ruiming van de nertsenhouderijen in Nederland. Het kabinet onderzoekt momenteel hoe er een stoppersregeling kan worden opgezet waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. Vanaf 2024 is de nertsenhouderij voor de productie van bont verboden. In augustus zal er meer duidelijkheid zijn over de regeling en zullen de ministers de Tweede Kamer informeren.

Advies Outbreak Management Team Zoönosen

De Jonge en Schouten volgen in een besluit tot eventuele preventieve ruimingen de adviezen van experts van het Outbreak Management Team Zoönosen. De experts vermoeden dat in de meeste gevallen de dieren op nertsenhouderijen door mensen besmet zijn geraakt. Door aangescherpte maatregelen rond de bedrijfshygiëne op de bedrijven zou die kans veel kleiner moeten worden. Wanneer zich over een aantal weken nog steeds besmettingen voordoen, moet geconcludeerd worden dat de extra maatregelen ontoereikend zijn.

Beukema
Eric Beukema Redacteur


Beheer