Niemand is bij versnippering gebaat

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

De inkt van het rapport Grote opgave in een beperkte ruimte van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is amper droog, of er ligt een nieuw rapport over de verdeling van ruimte.

Donderdag presenteerde de studiegroep Ruimtelijke inrichting landelijk gebied, onder voorzitterschap van Peter Heij, oud-directeur-generaal Water en Bodem van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, haar bevindingen. Minister Carola Schouten stelde de studiegroep in naar aanleiding van het stikstofrapport van de Commissie-Remkes, een jaar geleden.

Water en bodem centraal

Goede landbouw verdient bescherming, stelt Heij. Natuurlijk, er moeten keuzes worden gemaakt. Niet alles kan overal, zei Remkes al. Maar net zoals partijen die omwille van natuur, klimaat, industrie, woningbouw, wind- en zonne-energie ruimte claimen, moet er ook voor land- en tuinbouw ruimte blijven, zegt hij.

De rapporten hebben één gemeenschappelijke deler: water en bodem moeten centraal staan. In beide staat ook het pleidooi voor vermenging van functies waar dat kan. Op andere plekken moeten functies uit elkaar worden getrokken. Een zonneweide past niet op goede landbouwgrond; landbouw met veel stikstofemissie niet bij een natuurgebied. Heij laat zich niet verleiden tot keuzes. Die zijn aan politici.

Stem het beleid voor het landelijke gebied in ieder geval op elkaar af

En daarmee belandt dit rapport op de grote stapel die inmiddels bij de kabinetsformateur en de onderhandelaars ligt. Adviezen te over inmiddels, en makkelijk is het nergens. Stem het beleid voor het landelijke gebied in ieder geval op elkaar af. Niet kiezen leidt tot versnippering, en daar is niemand bij gebaat. Dát blijft hangen.

Meer over



Beheer