Niet alle biggen zijn te plaatsen

21-09 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De biggenmarkt blijft getypeerd worden door slechte handel. Losse koppels, vooral de kleinere, zijn niet te plaatsen. Of hooguit tegen afbraakprijzen.

De Duitse Nord-West-notering staat met zijn € 56 per big duidelijk hoger dan de Nederlandse prijzen. Nu is dat wel vaker zo in de zomer. De Duitse notering is in die periode in de regel prijshoudender. En dit jaar steeg de Duitse notering, aangejaagd door de snel oplopende varkensprijs, veel vlotter door dan de Nederlandse prijzen. Zo blijft de DCA Best Piglet Price deze week staan op € 46,50 per big. En dat is een fors verschil met de Duitse prijs.

Veel onzekerheid

Maar het is vooral de onzekerheid in varkensland die uiteindelijk op de biggenmarkt samenkomt. Zo vragen vleesvarkenshouders zich door de hoge kosten voor voer en energie in toenemende mate af of ze wel op moeten leggen. En als zij rustiger aan gaan doen door deze twijfel, dan geeft dat een rem op de biggenmarkt.

Volgens handelaren is het nog niet zo dat er met biggen geleurd wordt, maar wie biggen zoekt heeft ze snel gevonden. Er zijn er ruim voldoende te koop en niet voor alle aangeboden biggen is plek. Fokkers zijn alweer aan het doorschuiven.

Duitse markt

Ook op de biggenmarkt zijn de ogen op Duitsland gericht. Als daar de varkensprijs zakt, slaat de stemming om en zal dat onherroepelijk ook op de biggenmarkt voelbaar worden. De export die nog loopt naar Duitse stallen zal dan een flinke duw krijgen.

Vooralsnog is dat niet het geval. De Duitse varkensprijs blijft deze week op peil, maar ook niet meer dan dat. De groei bij de biggenprijs is er daarom ook in Duitsland uit. De VereinigungsFerkelpreis blijft deze week staan op € 56 per big.

Prognose: prijsdruk neemt toe.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer