Niet alleen veterinaire oppositie tegen antibioticaverbod

Duitse Europarlementariër Martin Häusling (Groene fractie). Foto: ANP
Duitse Europarlementariër Martin Häusling (Groene fractie). Foto: ANP

Het verzet tegen een voorstel van de Duitse Europarlementariër Martin Häusling (Groene fractie) om bepaalde antibiotica voor de veehouderij in de ban te doen, krijgt niet alleen kritiek van dierenartsen maar ook vanuit de volksgezondheid.

Häusling heeft een resolutie opgesteld om het gebruik van de meeste antibiotica in de dierhouderij te verbieden en de middelen uitsluitend voor de humane toepassingen toe te laten. Over het voorstel wordt woensdag in het Europees Parlement gestemd. Onder andere de Nederlandse dierenartsen hebben zich tegen het voorstel verzet.

Huidige EU-regelgeving

Het voorstel gaat verder dan de huidige Europese regelgeving. Volgens de huidige regels moet het gebruik van antibiotica in de dierhouderij worden geregistreerd. Bovendien is het preventief gebruik van antibiotica aan banden gelegd. Antibiotica kunnen in de veehouderij alleen worden toegepast op medische indicatie en een aantal antibiotica zijn in eerste instantie alleen voor mensen beschikbaar. Het kan echter zijn dat dieren niet te behandelen zijn met de beschikbare middelen en dan staat ook voor dierenartsen de mogelijkheid open om naar andere middelen over te stappen.

Gevaren voor het dierenwelzijn

Een groep medici en hoogleraren, onder wie hoogleraren Jan Kluytmans (Universiteit Utrecht), emeritus-hoogleraar Dik Mevius (Wageningen Universiteit en Universiteit Utrecht) en Andreas Voss (Radboudumc, Nijmegen), stelt dat het voorstel van Häusling leidt tot gevaren voor het dierenwelzijn en de diergezondheid en wordt daarmee aan dierenartsen de mogelijkheid ontnomen om huisdieren de behandeling te geven die ze nodig hebben. Het voorstel van Häusling biedt in uitzonderlijke gevallen wel de mogelijkheid om dieren bij individuele behandeling antibiotica toe te dienen, die eigenlijk uitsluitend voor humaan gebruik bedoeld zouden zijn.

Stemming volgende week

Het voorstel haalde in juli in de vergadering van de milieucommissie van het parlement eerder dit jaar een comfortabele meerderheid van 38 tegen 18 stemmen. Opvallend was dat een groot deel van de christendemocratische fractie, onder wie de Nederlandse Esther de Lange, zich onthield van stemmen. Er waren in totaal 22 onthoudingen. Europarlementariërs Jan Huitema (VVD) en Rob Rooken (JA21) stemden tegen, Bas Eickhout (GroenLinks) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) voor. De stemming deze week is in het voltallige Europarlement in Straatsburg.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer