Doorgaan naar artikel

Ihle: ‘Niet beschikbaarheid, maar betaalbaarheid van voedsel is het probleem’

Niet de beschikbaarheid, maar de betaalbaarheid van levensmiddelen is door de oorlog in Oekraïne onder druk gekomen. Dat zegt Rico Ihle, universitair docent van Wageningen UR, die dinsdag sprak voor het Europees Parlement.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
De betaalbaarheid van levensmiddelen is door de oorlog in Oekraïne onder druk gekomen. -Foto: Canva premium

De betaalbaarheid van levensmiddelen is door de oorlog in Oekraïne onder druk gekomen. -Foto: Canva

Niet de beschikbaarheid, maar de betaalbaarheid van levensmiddelen is door de oorlog in Oekraïne onder druk gekomen. Dat zegt Rico Ihle, universitair docent van Wageningen UR, die dinsdag sprak voor het Europees Parlement.

Ihle zegt dat het belangrijkste gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de onzekerheid op de markten is. Dat heeft geleid tot een aanzienlijke prijsontwikkeling, die zijn weerga in de afgelopen tien jaar niet kent.

Grote zorgen bij lage inkomens

De zorg die aan het begin van de oorlog ontstond, dat er een tekort aan voedsel zou kunnen ontstaan, is niet bewaarheid. Maar de gevolgen voor de consumenten zijn aanzienlijk, aldus Ihle. Het zijn vooral de laagste inkomensgroepen die de tol betalen. Mensen met lage inkomens besteden gemiddeld 30% van hun inkomen aan voedsel, zo bleek uit een onderzoek in 2017. Hogere inkomensgroepen trekken maar 8% van hun inkomen uit aan voedsel. De huidige prijsstijgingen van het voedselpakket, hebben dat een grote impact voor de lage inkomens. “Dat is echt een probleem voor de huishoudens”, aldus Ihle.

Ihle tekent aan dat hij zich vooral gericht heeft op de ontwikkelingen in de voedselsector en niet op de prijsstijgingen in de energiesector.

Het heeft geen nut om helemaal zelfvoorzienend te willen worden. Je moet wel zorgen voor betrouwbare handelspartners

De Wageningse onderzoeker benadrukt dat de neiging van landen om hun eigen voedselzekerheid te willen garanderen, alleen bij open handelskanalen kan worden bewaarheid. “Het heeft geen nut om helemaal zelfvoorzienend te willen worden. Je moet wel zorgen voor betrouwbare handelspartners.”

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin