Doorgaan naar artikel

Niet echt muziek in varkensmarkt

Foto: Atelier 68 premium

Foto: Atelier 68

Het varkensaanbod begint steeds beter bij de vraag te passen. Niet dat er nu zoveel vraag is: handelaren hebben eerder de indruk dat slachterijen bewust of onbewust wat inhouden en niet volop slachten. Maar de varkens die nu worden geleverd zijn uit de tijd dat ze als dure big zijn opgelegd. Toen waren ze niet rijkelijk beschikbaar. Dus het aanbod van slachtrijpe dieren knelt nu niet. Waar handelaren met export van slachtrijpe dieren naar Duitsland de afgelopen weken probeerden de druk te verlichten, zal dat naar verwachting volgende week niet meer nodig zijn.

Naast deze autonome afname heeft immers ook de hittegolf van vorige week zijn sporen nagelaten in het aanbod. De hitte is de stal ingekropen en dat betekent groeiverlies. Ook dat kan de komende weken voor een extra dipje in het aanbod zorgen, en anders in ieder geval een reductie van het aantal kilo’s vlees dat van de band rolt.

Slachterijen zeggen nu echter voldoende varkens aangeboden te krijgen om hun slachtplannen te vullen. De opgaves zijn er en de gewichten lopen niet verder op.

En precies dát is wat varkenshandelaren ervaren; de varkens worden wel afgenomen. Ze blijven niet echt met dieren zitten, al is er soms wel een auto over. Maar ze proeven geen lust tot slachten bij hun afnemers. De stemming ontbreekt. De afzet is taai en je moet met de stroom meedrijven, meer is er niet te halen.

Duitse markt

Ook de Duitse markt geeft deze indruk. Daar is de varkensprijs deze week opnieuw blijven staan op € 2,30 per kilo geslacht gewicht. Maar het gaat niet van harte. Waar de VEZG afgelopen weken nog manmoedig weerstand bood tegen de kritiek van slachterijen, was de onveranderde notering deze week geen vanzelfsprekendheid. De variatie in de aanmeldingen liep van € 2,25 tot € 2,30 per kilo. Evengoed blijft de notering dus deze week wel overeind.

Nederlandse noteringen blijven staan

De Nederlandse noteringen blijven eveneens staan. Na 7 weken van prijsdalingen blijft de notering van Vion deze week onveranderd op € 2,32 per kilo geslacht gewicht. Dat komt overeen met € 2,128 per kilo exclusief btw. Ook Van Rooi Meat houdt de notering stabiel, maar dan op € 2,05 per kilo ex btw. Of Compaxo de € 2,03 per kilo vasthoudt is bij het sluiten van dit artikel nog niet bekend. De slachter maakt die keuze op donderdagochtend.

Doordat de muziek ontbreekt, verwachten handelaren dat het huidige taaie verloop van de handel ook de komende weken nog aanhoudt. Er zijn te weinig varkens om de prijs verder te laten zakken, maar hoop op een opleving lijkt ook ijdel.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin