Niet geslachte offerdieren naar opvang

Voor het tweede jaar mogen van illegale slacht geredde offerdieren naar de opvang worden gebracht, in plaats van dat ze naar het slachthuis gaan.

Comité Dierennoodhulp heeft daarover ook dit jaar afspraken gemaakt met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie. Het gaat om offerdieren zoals geiten en schapen, die door de NVWA of politie worden aangetroffen in schuurtjes en bedoeld waren om daar illegaal en onverdoofd te worden geslacht.

Niet het eerste jaar

Vorig jaar werd er onder voorwaarden voor het eerst toestemming gegeven. Toen kregen 5 schapen een andere bestemming. Toezichthouder NVWA gaf groen licht, na gesprekken met dierenwelzijnsorganisaties.

Oormerken verwijderd

Bij illegaal geslachte dieren worden de oormerken vaak verwijderd. Zonder oormerk mogen de dieren niet meer worden geslacht. Ze moeten dan worden vernietigd, op kosten van degene die ze wilde slachten. Als die nu echter afstand van het dier doet, hoeft hij die kosten niet te betalen. Het dier mag niet meer belanden in de voedselketen.

Geen punt, vindt het Comité Dierennoodhulp. Zodra de dieren gezond zijn verklaard, gaan ze na een quarantaineperiode naar mensen “die van dieren houden en daarom vegetariër of veganist zijn”.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.