Niet iedereen betaalt extreem hoge uienprijs

23-02 | |
Er zijn telers die alleen willen loslaten als er € 100 wordt geboden; een grote sorteerder ziet dat wel gebeuren.  - Foto: Ton Kastermans Fotografie
Er zijn telers die alleen willen loslaten als er € 100 wordt geboden; een grote sorteerder ziet dat wel gebeuren. - Foto: Ton Kastermans Fotografie

De handel op de uienmarkt voelt onrealistisch – haast opgeklopt – aan. Prijzen blijven gigantische stappen omhoog maken. ​​​​​​​

De beurs in Emmeloord verhoogt € 11 tot € 12,50 voor de gele uiennoteringen naar € 77 per 100 kilo aan de bovenkant voor 60% grof. De voorraad vrije uien slinkt. Naar verwachting wordt niet al te lang meer genoteerd.

Uien alleen verkopen bij bod van € 100

Het spel wordt nu gespeeld door een paar grote sorteerders plus speculanten/handelaren. Ondertussen zijn op de langere termijn uien verkocht voor € 90 – over hogere prijzen wordt gesproken. Er zijn telers die alleen willen loslaten als er € 100 wordt geboden; een grote sorteerder ziet dat wel gebeuren.

Klanten van verwerkers en sorteerders zijn een beetje aan het hamsteren om verzekerd te zijn van leveringen. Sorteerders kopen daarentegen alleen het broodnodige.

Risico’s van extreem hoge prijzen

Veel transacties worden niet gedaan. Deze extreem hoge bedragen die voor partijen uien worden neergelegd, zijn uitschieters. Een heel groot gedeelte van de uien zijn eerder dit seizoen tussen € 30 en € 50 verkocht.

Lang niet iedereen doet meer mee. Er kleven namelijk ook risico’s aan de extreem hoge prijzen. Zo neemt het aanbod importuien geleidelijk aan toe; daarmee ook de beschikbaarheid aan uien. Momenteel zijn nog te weinig importuien beschikbaar in Europa, waardoor de prijzen in de lift zitten. De uienafzet is nu voornamelijk gericht op Europa. Overzee wordt niet veel meer gedaan; de uien zijn gewoon te duur voor de verre bestemmingen.

Lees ook: Europese landen trekken uienkar

Rustige tijd voor export

Vooruitkijkend zal de export de komende periode rustig verlopen. Het hoge prijsniveau maakt dat afnemers beperkt inkopen. De baalprijzen zitten nu gemiddeld tussen € 75 tot € 85 per 100 kilo en voor supers wordt tot € 90 betaald in de baal.

De verwachting is dat met deze stand van zaken de eerste vroege uien van seizoen 2022-’23 kunnen profiteren van het hoge prijsniveau dit seizoen. Maar eerst moet het gros van de uien de grond in en dan is het afwachten hoe de uien groeien.

Prognose: stijgende uienprijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer