Niet kibbelend CBL-overleg in

14-01 | Laatste update op 17-03 | |
Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Farmers Defence Force overhandigde in november 2020 hun plan voor een Farmer Friendly-keurmerk aan het CBL. - Foto: ANP
Farmers Defence Force overhandigde in november 2020 hun plan voor een Farmer Friendly-keurmerk aan het CBL. - Foto: ANP

Eindelijk, ruim een maand na de deadline, praten boeren vandaag met de supermarkten over prijzen.

Inzet is het keurmerk Farmer Friendly van Farmers Defence Force (FDF). De belangengroep presenteerde het keurmerk half november, ondersteund met een trekkeractie door Den Haag. Koepelorganisatie van supermarkten CBL nam het plan alleen in ontvangst, en ging niet in op het ultimatum van 10 december.

LTO ligt gevoelig

Vandaag dus. Die afspraak werd half december wél gemaakt. En tezamen met melkveehoudersbond DDB, varkensorganisatie POV en LTO Nederland. Vooral die laatste ligt gevoelig.

FDF wil dat supermarkten 3% van hun totale omzet afdragen aan boeren. De supermarkten mogen dan het keurmerk Farmer Friendly voeren. Over de exacte uitwerking is niet veel bekend. Wel dat er erg veel geld mee is gemoeid; meer dan 1 miljard euro.

Sneller betalen

Kersvers LTO-voorzitter Sjaak van der Tak sprak in zijn ‘inwerkperiode’ al met CBL-directeur Marc Jansen over prijsvorming. Dit tot grote ergernis van FDF-voorman Mark van den Oever. Van der Tak gelooft niet in het keurmerk. Hij ziet meer in gunstiger contractvoorwaarden; zeg maar sneller betalen.

Sieta van Keimpema (DDB), ook gesprekspartner, zette Van der Tak dinsdag nog weg als ‘nieuweling’. Die voorwaarden zijn volgens haar op Europees niveau al lang binnengehaald.

Hopelijk gaat het ‘voedselcollectief’, zoals CBL de boerenvertegenwoordiging graag noemt, niet kibbelend het overleg in, én weer uit. Het CBL kan dan makkelijk wegkomen met de toezegging van een promotiecampagne van Nederlandse waar. Dat is voor niemand bevredigend.

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.