Niet verwacht, maar biologische machine hapert

Dat had ik niet verwacht. De biologische machine hapert.

De Branchevereniging Bionext trekt aan de bel: Er moeten drastische maatregelen komen om de markt weer in beweging te krijgen. En dan kijken ze verwachtingsvol naar vadertje Staat. Die moet zorgen voor groei van de biologische markt.

Vlees eten zucht onder zware kritiek

Nogmaals, ik begrijp het niet. Het eten van vlees zucht onder zware kritiek. Varkens in Nood, Dierenbescherming, Wakker Dier, ze weten niet wat voor vreselijke beelden en methoden ze moeten hanteren om ons stukje vlees onsmakelijk te maken. Maar dat lukt niet. De meest recente cijfers van Wageningen wijzen op een stijging van het verbruik: 77,2 kg per persoon in Nederland, tegenover 76,6 in het jaar daarvoor. “Onthutsende cijfers”, gruwt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Biologische groei stagneert

Ze zal ook niet blij worden van de biologische cijfers. Het marktaandeel nam toe van 3,19 tot 3,21. Daarmee stagneert de groei van de afgelopen jaren. Je kunt niet anders concluderen dan: het was weinig en het bleef weinig. Vooral als de doelstelling van de Green Deal van de Europese Commissie 25% is. Dat halen we nooit als het in dit tempo doorgaat.

Even terug in de tijd. In het jaar 2000 was het bio-marktaandeel 1,40 procent. Twintig jaar later zitten we ruim twee keer zo hoog met onze schamele 3,21. Een uiterst mager resultaat als je meetelt dat politiek, linkse groeperingen in alle media dagelijks roepen hoe goed biologisch is. Terwijl de gangbare landbouw wordt afgekraakt. De mond en de beurs spreken twee verschillende talen.

De mond en de beurs spreken twee verschillende talen

Daar wil Bionext verandering in aanbrengen. Biologisch eten moet in de winkel belast worden met een veel lager btw-tarief. Dan komt de prijs dichtbij gangbaar en denk men dat de consument wel kiest voor biologisch.

Niet gezonder eten met biologisch

Wie weet. Zeker is dat het veel geld kost en dat de belasting op andere producten en zaken dan omhoog gaat. Ook zeker is dat men niet gezonder gaat eten met biologisch. De voedingswaarde is gelijk aan gangbaar, zo schreef de NRC. Voor de gezondheid gevaarlijke stoffen zijn zowel in biologisch als gangbaar niet aangetoond. Het kan pas gevaarlijk worden als je dagelijks levenslang 2 kilo sla, 5 komkommers of 12 kilo prei eet. Dat zie ik zelfs de groene brigade niet doen.

Ook E-nummers kunnen geen kwaad. Juist andersom. Het geeft aan dat het om veilige, uitvoerige geteste toevoegingen gaat. In biologische producten zijn overigens ook toevoegingen voor kleur, smaak en houdbaarheid toegestaan. Ook daar staan op de etiketten E-nummers.

Gevoelskwestie

Het RIVM zegt daarom dat het eten van biologische producten vooral een gevoelskwestie is. Daar kan een boer moeilijk de toekomst van zijn bedrijf op gaan bouwen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.