Nieuw bezwaar tegen Ierse kaasfabriek afgewezen

05-07-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Een Ierse rechter heeft een verder beroep van natuurorganisatie An Taisce tegen het plan van Glanbia en Royal A-ware voor een kaasfabriek in Kilkenny afgewezen.

Dat betekent dat de laatste horde voor het project is genomen. “De fabriek moet nu zonder enige verdere vertraging doorgaan”, zegt voorzitter Tim Cullinan van de Irish Farmers Association. An Taisce wilde nogmaals in beroep gaan, nadat een eerder bezwaar door het Ierse hooggerechtshof was verworpen. In het Ierse systeem moet de betrokken rechter eerst toestemming geven voor zo’n volgend beroep, maar dat is geweigerd.

Milieugevolgen

De natuurorganisatie is teleurgesteld en blijft van mening dat bij het project geen rekening wordt gehouden met de milieugevolgen van de vereiste uitbreiding van de veestapel. An Taisce blijft daarom naar mogelijkheden zoeken om opnieuw bezwaren op te roepen. IFA-voorzitter Cullinan stelt op zijn beurt dat ‘bij elk beroep in de aanslepende procedure is geoordeeld ten gunste van de kaasfabriek op Glanbia’s locatie in Belview. Het is nu de vierde keer dat het project in een beroepszaak overeind blijft.

Nieuwe markten na Brexit

Glanbia en zijn Nederlandse partner kunnen nu de fabriek voor ‘continentale kaas’ laten bouwen. Het Ierse bedrijf wil daarmee nieuwe markten bewerken nu het op de grote Britse markt door brexit belemmeringen ondervindt. “Dit besluit biedt zekerheid aan Glanbia, en aan melkveehouders, zodat ze hun business kunnen plannen en blijven diversifiëren na brexit”, zegt de Irish Co-operative Organisation Society.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer