Doorgaan naar artikel

Nieuw dieptepunt voor Amerikaanse olieprijs

Foto: ANP

Foto: ANP

Vorige week was al een dieptepunt voor de prijs van een vat Amerikaanse olie en deze week blijkt dat olie nog goedkoper van de hand kan.

West Texas Intermediate, beter bekend als WTI Crude, noteerde maandag 30 maart kort voor de openingsbel op beurshandel Wall Street 4,6% goedkoper op $ 20,55 per vat. De globale benchmark Brent liet op datzelfde moment een daling van 7,6% zien, tot $ 23,03 per vat. De huidige olieprijzen zijn net zo laag als in 2002.

Onenigheid tussen Saoedi-Arabië en Rusland

Dit is allemaal een resultaat van de aanhoudende onenigheid tussen Saoedi-Arabië en Rusland over de productiehoeveelheid en bijbehorende prijzen. President Trump liet daarom weten maar eens zijn Russische collega op te zoeken om het over deze olieprijzen te hebben. Vooral de Amerikaanse schalie-olieproducenten lijden onder de lage olieprijs.

Niet rendabel om te produceren

Voor de schalieproducenten is het momenteel niet rendabel om olie te produceren. Niet alleen olieproducenten in de VS, ook in Nigeria, Angola, Algerije en Venezuela kunnen de olieproducenten het niet volhouden met de huidige prijsniveaus, weet Arabische nieuwssite Al Jazeera.

Rusland onder druk zetten

De Saoedi’s willen dat Rusland, voorheen bondgenoot van oliekartel Opec, instemt met een verdere inperking van de olieproductie. Dat zou de olieprijzen moeten stutten nu de vraag door de coronacrisis is gedaald. Omdat Moskou weigerde, besloot Riyad om de vraagprijs te verlagen en de productie te verhogen om Rusland met nog lagere olieprijzen onder druk te zetten.

Lagere prijzen ook in Europa merkbaar

De lage prijzen zijn ook zeker te merken in Europa. Een liter diesel aan de pomp bij Shell kost dinsdag 31 maart € 1,339, terwijl diezelfde adviesprijs een maand geleden nog € 1,419 was. De LTO Ledenprijs voor 100 liter diesel, bij afname van minimaal 4.000 liter, is dinsdag € 85,97.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin