Doorgaan naar artikel

Nieuw etiket pluimveevlees waarschuwt voor salmonella en campylobacter

Met ingang van 1 juli wordt het verplicht een kader met icoontjes en begeleidende tekst op het etiket te vermelden.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Een supermarktklant scant kip. - Foto: ANP premium

Een supermarktklant scant kip. - Foto: ANP

Het waarschuwingsetiket op koelvers pluimveevlees ter bestrijding van salmonella en campylobacter op pluimveevlees wordt aangepast.

Met ingang van 1 juli wordt het verplicht een kader met icoontjes en begeleidende tekst op het etiket te vermelden. De afbeelding wijst consumenten op de noodzakelijke hygiëne bij het bewaren en bereiden van pluimveevlees.

Bij niet-voorverpakte producten mag de waarschuwing ook in de vorm van een rolsticker op voor- of achterzijde van de verpakking geplaatst worden, of op een informatieblad, bon of folder die aan de koper wordt meegegeven. De waarschuwing geldt niet voor diepgevroren pluimveevlees en ook niet voor eendenvlees. Onder pluimveevlees wordt namelijk vlees van kippen, ganzen, kalkoenen en parelhoenders verstaan.

Tekst gaat door onder de foto

Vanaf 1 juli wordt deze waarschuwing op pluimveevlees verplicht. - Foto: Norbert van der Werff
Vanaf 1 juli wordt deze waarschuwing op pluimveevlees verplicht. - Foto: Norbert van der Werff

Consument beter informeren

Het plaatsen van een waarschuwing is al verplicht sinds 2001. De aanpassing van de waarschuwing is bedoeld om consumenten beter te informeren over de risico’s van schadelijke bacteriën. De aanpassing volgt op onderzoek van het RIVM uit 2015 naar de effectiviteit van het waarschuwingsetiket op pluimveevlees. Een ruime meerderheid van de consumenten bleek een waarschuwingsetiket op de verpakking van kippenvlees nuttig te vinden.

Ook bleek dat vormgeving en plaats de effectiviteit kunnen versterken. Het Voedingscentrum heeft vervolgens een consumentenonderzoek laten uitvoeren gericht op de aangepaste waarschuwingstekst en vormgeving, en de resultaten zijn daarna besproken met het bedrijfsleven.

Tekst gaat door onder de foto

De oude waarschuwing bevatte geen beeld ter verduidelijking. - Foto: Norbert van der Werff
De oude waarschuwing bevatte geen beeld ter verduidelijking. - Foto: Norbert van der Werff

Voedselgerelateerde ziekte-uitbraken

Het aantal voedselgerelateerde ziekte-uitbraken – als twee of meer mensen tegelijk ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel – lag in 2020 op 559. Daarbij werden 1.907 zieken gemeld, blijkt uit het rapport Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, 2020 van het RIVM. Dat waren beduidend minder uitbraken dan in de voorgaande jaren. In 2019 ging het om 735 uitbraken met 3.058 zieken en in 2018 om 756 uitbraken met 2.805 zieken. Volgens de auteurs komt dat vooral door betere hygiëne zoals handen wassen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.

Norovirus, salmonella en campylobacter

De meeste uitbraken in 2020 werden veroorzaakt door het norovirus, salmonella en campylobacter. In 2020 werden 5 uitbraken van salmonellose geregistreerd tegen 13 in 2019. Daardoor werden respectievelijk 87 en 148 mensen ziek. Het aantal uitbraken van infecties met campylobacter lag in 2020 op 8 en in 2019 op 7, met in 2020 26 zieken en in 2019 17 zieken. Salmonella en campylobacter worden regelmatig aangetroffen in pluimveevlees, maar dat betekent niet de geregistreerde uitbraken veroorzaakt zijn door de consumptie van pluimveevlees.

Geen meldingsplicht

Aan de andere kant worden niet alle ziektegevallen geregistreerd. Voor salmonellose en campylobacteriose geldt namelijk in Nederland geen meldingsplicht. Volgens het RIVM-rapport zijn er in 2020 888 salmonellose-gevallen in het laboratorium bevestigd, en 3.942 gevallen van campylobacteriose.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin