Doorgaan naar artikel

Nieuw handboek verborgen kosten voedselproductie

Biovoedseldistributeur Eosta maakt een handboek met verborgen kosten van voedselproductie.

Nieuws
Food
Effecten van voedselproductie op milieu en klimaat zijn niet terug te zien in de prijzen in de supermarkt, zegt Eosta. - Foto: Canva premium

Effecten van voedselproductie op milieu en klimaat zijn niet terug te zien in de prijzen in de supermarkt, zegt Eosta. - Foto: Canva

Eosta, distributeur van biologische groente en fruit, heeft een handboek gepresenteerd waarmee verborgen kosten in de voedselproductie zijn te berekenen.

Het handboek is opgesteld in samenwerking met Duitse voedingsproducenten. Het biedt bedrijven een praktische methode en houvast om de voorheen verborgen kosten in hun gehele waardeketen van plantaardige voedingsmiddelen of landbouwproducten te meten en er een prijskaartje aan te hangen.

Op basis van dit inzicht kunnen bedrijven en beleidsmakers gerichte maatregelen nemen om de negatieve effecten van de voedselproductie te verminderen. Het True Cost Accounting-handboek is onder meer via de website van Eosta.nl te downloaden.

Hoge kosten voor milieu en samenleving

De wereldwijde marktwaarde van alle geconsumeerde levensmiddelen wordt geschat op $ 9 biljoen. Onafhankelijke organisaties schatten volgens Eosta echter dat de kosten voor het milieu en de samenleving meer dan twee keer zo hoog zijn, namelijk $ 19,8 biljoen.

Deze verborgen kosten worden niet gedragen door bedrijven en worden vaak afgewenteld op andere landen, vooral op het zuidelijk halfrond, en op toekomstige generaties. Omgekeerd blijven ook maatregelen van duurzame landbouwbedrijven om de biodiversiteit juist in stand te houden onzichtbaar.

Het handboek is een initiatief van verschillende bedrijven; naast Eosta ook Gepa, HiPP, Lebensbaum, de Martin Bauer Group, Primavera, de NGO Misereor en GLS Bank.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin