Nieuw is niet per se altijd beter dan oud

28-07-2022 | |
Bruinsma
Anne Bruinsma Oprichter FarmHack.NL
Klaver in grasland als maatregel die past in kringlooplandbouw. - Foto: Hans Prinsen
Klaver in grasland als maatregel die past in kringlooplandbouw. - Foto: Hans Prinsen

Een vriend vertelde over een set speakers die hij had verkocht. Het ging om Quad ESL57 elektrostatische speakers.

Deze speakers zijn meer dan 60 jaar oud, maar met ‘fenomenaal prachtig’ geluid. Mijn vriend verzuchtte dat “als je muziek luistert op deze oude Engelse Quad-speakers, je dan bij jezelf afvraagt waar alle luidsprekerfabrikanten mee bezig zijn geweest de afgelopen halve eeuw. Het was al zo enorm goed anno 1960”.

Ik vroeg me af of dit ook opgaat voor innovatie in de landbouw. Op welke vlakken is werkelijk vooruitgang geboekt? Zijn de resultaten eigenlijk hetzelfde alleen anders? Of is het misschien op onderdelen zelfs minder geworden?

Kringlooplandbouw

Het ministerie ziet nu een belangrijke oplossingsrichting in kringlooplandbouw en het sluiten van bodem-plant-dier-mest-kringlopen. Een actuele oplossing die binnen die ambitie naar voren wordt geschoven is bijvoorbeeld de Lelysphere, een systeem van Lely voor het scheiden van mest en urine op melkveebedrijven om de vorming van ammoniak te voorkomen. Bovendien worden mestgassen die onder en net boven de stalvloer ontstaan afgevangen en een filter zet de ammoniak om in circulaire stikstofmeststof. Dat klinkt in ieder geval super ingenieus en slim.

Achterom kijken lijkt soms wat ongemakkelijk te voelen

Aan de andere kant voelt het ook als een end-of-pipe oplossing. Het reduceren van ammoniak begint bijvoorbeeld met minder eiwit voeren. En voor veel bedrijven houdt de omslag naar kringlooplandbouw sowieso een serieuze omslag in, die verder reikt dan alleen stikstof. Of een willekeurige andere kwestie. Dan krijg je te maken met uitdagingen om met zo min mogelijk inputs binnen je bedrijf integraal te werken aan complexe zaken als goede kwaliteit mest, bodemvruchtbaarheid, klimaat en biodiversiteit. Voor deze systeembenadering valt in ieder geval veel te leren van ‘oude’ landbouwkennis, kunde en ervaring.

Toch lijkt achterom kijken soms wat ongemakkelijk te voelen, en worden ‘oude’ gebruiken en methoden soms wat sceptisch terzijde geschoven, als zijnde onpraktische en buiten de werkelijkheid staande ideeën van mensen die terug willen naar de tijd van Ot en Sien. Voor mij laat het voorbeeld van de Quad-speakers laat zien dat soms moderne oplossingen niet perse slimmer zijn dan klassieke oplossingen en ouderwetse methoden.Beheer