Skip to content

Nieuw netwerk voor verbetering mensenrechten in foodsector

Voedingsbedrijven kunnen via het netwerk informatie krijgen hoe ze kunnen voldoen aan de eisen van Human Rights Due Diligence (HRDD). De HRDD geeft richtlijnen hoe een bedrijf goed voor zijn werknemers hoort te zorgen.

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Het Internationaal MVO-convenant voor de Voedingsmiddelensector start met een eigen Local Expert Network voor mensenrechten. Daar kunnen voedingsbedrijven informatie krijgen hoe ze kunnen voldoen aan de eisen van Human Rights Due Diligence (HRDD). De HRDD geeft richtlijnen hoe een bedrijf goed voor zijn werknemers hoort te zorgen.

In het Internationaal MVO-convenant Voedingsmiddelen werken brancheverenigingen, vakbonden, ngo’s en de overheid samen om maatschappelijk verantwoord ondernemen te bevorderen in de voedingssector.

Meer zicht op internationale ketens

In het Local Expert Network worden mensen over de hele wereld opgeleid die lokaal gaan beoordelen in hoeverre een bedrijf risico’s loopt dat mensenrechten in de agrofoodsector onvoldoende worden nageleefd. Volgens MVO krijgen bedrijven zo meer zicht op hun internationale ketens.

Het programma gaat 80 tot 90 risicobeoordelingsexperts opleiden uit landen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika van waaruit Nederlandse bedrijven veel importeren. De gegevens die zij verzamelen over de meest voorkomende risico’s worden opgenomen in een database. Deze database is toegankelijk voor alle partijen die zijn aangesloten bij het convenant.

Misstanden

Volgens Eva Smulders van de vakbond CNV Internationaal vinden er nog steeds veel misstanden plaats op het gebied van mensenrechten in de voedingsmiddelensector. “Door lokale professionals te trainen vergroten we het bewustzijn over mensenrechten En we kunnen misstanden sneller en gemakkelijker aanpakken.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin