Skip to content

Nieuw Nutri-Score-algoritme dranken: alleen water nog score A

Het wetenschappelijk comité achter Nutri-Score heeft een nieuw algoritme ontwikkeld voor dranken. Met de nieuwe methode worden ook zuivel-, plantaardige en gefermenteerde dranken onder de categorie dranken geschaard.

Nieuws
Food
De herziening van het algoritme is al vastgesteld door de internationale stuurgroep, waaronder Nederland. Foto: ANP / Franz-Peter Tschauner premium

De herziening van het algoritme is al vastgesteld door de internationale stuurgroep, waaronder Nederland. Foto: ANP / Franz-Peter Tschauner

Het wetenschappelijk comité achter Nutri-Score heeft een nieuw algoritme ontwikkeld voor dranken. De nieuwe methode schaart ook zuivel-, plantaardige en gefermenteerde dranken onder de categorie dranken.

In het huidige algoritme vallen deze producten nog onder ‘algemene voeding’, maar omdat ze een vloeibare textuur hebben heeft het Internationaal Wetenschappelijk Comité (IWC) zich over deze categorie gebogen. Zij komen tot de conclusie dat zuivel en plantaardige dranken (soja, haver, amandel, kokos en noten) in de categorie dranken moeten vallen.

Alleen nog Nutri-Score A voor water

Dit heeft tot gevolg dat geen enkele (plantaardige) zuiveldrank in aanmerking komt voor score A. Deze meest gezonde categorie is gereserveerd voor water. Dit heeft te maken met de aanpassingen in de beoordeling van dranken waarin beter onderscheid gemaakt wordt tussen de nutritionele samenstelling en het suikergehalte. Ook het vetgehalte wordt strenger beoordeeld in de herziene versie. Van de plantaardige dranken valt op dit moment 38% in score A en de overige 62% in B, volgens IWC. In het nieuwe algoritme verschuiven de dranken naar categorie B (35%) of lager.

Onderscheid in verschillende soorten melk

Door de herziening gaat de algemene score van melk ook naar beneden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen magere, halfvolle en volle melk op basis van het vetgehalte. In Nederland zal het erop neerkomen dat vrijwel alle magere en halfvolle melk de score B krijgt. Volle melk, die op dit moment vrijwel geheel onder score B valt, zal verschuiven naar score C.

Herziening ingevoerd voor 2025

De herziening van het algoritme is al vastgesteld door de internationale stuurgroep, waaronder Nederland. Landen die de Nutri-Score al hebben ingevoerd, waar Nederland sinds 25 april ook onder valt, kunnen een nationale procedure starten om het nieuwe rekenalgoritme formeel te adopteren. De deelnemende landen hebben afgesproken om de herziening tussen eind 2023 en 2025 te implementeren.

Nutri-Score-evaluatie voor groenten, fruit en peulvruchten

In de loop van 2023 zal IWC nog een evaluatie uitvoeren van het groente-, fruit-, en peulvruchtenaandeel in de berekening van Nutri-Score. Dit kan gevolgen hebben voor de scores van bepaalde plantaardige dranken.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin