Skip to content

Nieuw onderzoeksproject voor gezondheid vleesvervangers

Wageningen University & Research gaat een nieuw onderzoekproject leiden met betrekking tot de gezondheid van plantaardige vleesvervangers.

Updated on:
Business
Nieuws
gezondheid vleesvervangers premium

Tot nu toe lag de focus vooral op smaak en textuur bij de ontwikkeling van vleesalternatieven. Foto: Canva

Wageningen University & Research gaat een nieuw onderzoekproject leiden met betrekking tot de gezondheid van plantaardige vleesvervangers.

In een publiek-private samenwerking zal de voedingskwaliteit van plantaardige vleesvervangers en hun rol in een gezond dieet onderzocht worden.

Tot nu toe lag de focus vooral op smaak en textuur bij de ontwikkeling van vleesalternatieven. De bewerkingen die gedaan worden om een hoog eiwitgehalte in de producten te krijgen, heeft echter ook gevolgen voor duurzaamheid en de potentiële gezondheidsvoordelen van het product, ‘aangezien fractionering water, energie en chemicaliën vereist en het leidt ook tot eiwitverlies en toevoeging van zout. Bovendien zijn veel heilzame plantcomponenten, zoals vezels, fenolverbindingen en andere bioactieve fytochemicaliën, minder aanwezig’, schrijft WUR.

Gezondere plantaardige vervangers maken

In het project worden de gezondheidseffecten van de huidige vleesalternatieven onderzocht in vergelijking met de dierlijke varianten. Ook is aandacht voor het optimaliseren van de formulering en procesomstandigheden om zo gezondere plantaardige vervangers te kunnen maken. Kennis op gebied van darmmicrobiologie, levensmiddelentechnologie en voeding & gezondheid wordt samengebracht in het project en er wordt gebruikgemaakt van humane en in-vitrostudies.

Explain

Partners in het project zijn Agrifirm, Cargill, Evergrain ingredients, Nutris, Roquette, The Very Good Butchers en Unilever. Het project heeft de naam Explain (Exploring plant-based meat analogues for their Impact on health) en loopt vier jaar.

Lees ook: Gezondheid krijgt grotere rol in vlees- en zuivelvervangers

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin