Doorgaan naar artikel

Nieuw onderzoeksproject voor veiligheid plantaardige voeding

Verschillende industriële bedrijven en kennisinstellingen vormen een consortium om onderzoek te doen naar mogelijke voedselveiligheids- en kwaliteitsrisico’s in plantaardige voedingsproducten, waaronder zuivelvervangers. Het gaat om mogelijke risico’s van microbiële verontreinigingen.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
veiligheid plantaardige voeding premium

Foto: Koos Groenewold

Verschillende industriële bedrijven en kennisinstellingen vormen een consortium om onderzoek te doen naar mogelijke voedselveiligheids- en kwaliteitsrisico’s in plantaardige voedingsproducten, waaronder zuivelvervangers. Het gaat om mogelijke risico’s van microbiële verontreinigingen.

Het onderzoeksproject moet inzicht geven in de microben die veel voorkomen in plantaardige ingrediënten. Vervolgens wordt hun vermogen om verschillende verwerkingen te overleven, het risico van groei en productie van toxines in dergelijke producten onderzocht.

Doel is om kennisgaten op te vullen en betere voorspellende modellen te maken voor het beoordelen van microbiële risico’s voor plantaardige producten.

Sporenvormende bacteriën

Nieuwe plantaardige ingrediënten bevatten vaak onbekende soorten en niveaus van microben. Zo komen veel plantaardige eiwitten van gewassen die dicht bij de grond groeien of worden geoogst en kunnen daardoor een breed scala aan organismen meebrengen. Een voorbeeld hiervan zijn sporenvormende bacteriën die warmtebehandelingen kunnen overleven. Ook tijdens het oogsten, tijdens bewaring of tijdens het productieproces kunnen verschillende microben in de ingrediënten komen. Het project moet inzicht geven in de niveaus en soorten microbiële verontreinigingen in meer dan 80 plantaardige ingrediënten.

Partners

Partners in het project zijn onder andere NIZO (als coördinator), Wageningen University & Research, HAS green academy, Coca-Cola Company, Tetra Pak, Bel, Arla, Yili, FrieslandCampina en Cosun. Het project ontvangt een financiële bijdrage van de Topsector Agri & Food.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin