Nieuw productierecord voor Australische boeren

29-09-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Australische boeren verwachten met een productie van bijna € 46 miljard een record te boeken dit seizoen.

Ook de resultaten van de Australisch export wijzen op een mooi resultaat over het seizoen 2021-2022. De uitvoer komt naar verwachting uit op ruim € 34 miljard; een stijging van 12%. Een en ander blijkt uit een nieuw rapport van onderzoeksbureau Abares.

Het bureau stelt dat sommige sectoren nog nooit zo’n verbetering van hun productie behaalden. Vooral voor de akkerbouw ziet het er goed uit. De prijzen zijn hoog, er is flink wat regen gevallen en in de meeste regio’s is niet langer sprake van droogte.

Abares had enkele maanden geleden nog een productie van € 41 miljard voorzien voor dit seizoen. Volgens directeur Jared Greenville van Abares is het bijgestelde hogere resultaat veroorzaakt door “een combinatie van factoren die keurig allemaal tegelijk plaatsvinden”. De waarde van de productie van gewassen in Australië stijgt volgens Abares met 7% tot bijna € 25 miljard dankzij een flinke winteroogst en sterke prijzen voor graan, suiker en katoen.

Hoge prijzen

De productie van tarwe komt uit op 32,6 miljoen ton, blijkt uit het rapport. Dit betekent dat het de op één na grootste tarweproductie is, na een geweldig record vorig seizoen. Ook voor de export van gewassen ziet het er goed uit, met hoge prijzen en minder gunstige resultaten van de concurrentie uit de Verenigde Staten, Rusland en Canada.

De export van koolzaad neemt naar verwachting met 50% toe, vooral door het extra zaaien dan dit gewas. Hogere tarieven in China leveren evenwel een daling van 5% op van de productie van gerst.

De productie van vee komt 8% hoger uit, op € 21 miljard. De export van wol, rundvlees en zuivel stijgen tot € 15,4 miljard. Hogere prijzen van veevoer in China zouden leiden tot meer Australische uitvoer van zuivel naar dit land.

Muizenplagen en beschikbaarheid arbeid

Volgens Abares-directeur Jared Greenville blijven er bedreigingen voor de sector dit seizoen. “We zien mogelijk problemen met muizenplagen, de beschikbaarheid van arbeid en de voortdurende beperkingen, veroorzaakt door het coronavirus”, maakt Greenville duidelijk. “Maar toch verwachten we dat de productie gunstig uitpakt.”

Abares voorspelt echter een lagere productie voor het volgende seizoen, 2022-‘23. “Australische boeren werken in één van de meeste variabele klimaten ter wereld dus we mogen niet verwachten dat dergelijke gunstige seizoenen maar blijven komen”, onderstreept Greenville. “En datzelfde kunnen we zeggen over de hoge wereldwijde prijzen die we nu hebben. Maar we hebben nu twee jaar een sterke positie opgebouwd waardoor boeren nieuwe uitdagingen weer aankunnen.”

Groeneveld
René Groeneveld Freelance redacteur


Beheer