Skip to content

Nieuw: pruikzwam! Die vergeet je niet snel

De pruikzwam heeft iets weg van biefstuk, bevat niet veel eiwit, maar doet mogelijk iets voor ons geheugen.

Updated on:
Column
Grondstoffen
Pruikzwam

Foto: Canva

Als lector eiwittransitie dacht ik dat ik goed op de hoogte was van het aanbod vleesvervangers. Toch was ik laatst met mijn vriendinnen bij een plantaardig restaurant waar ze mij flink wisten te verrassen.

Ze serveerde daar een hoofdgerecht genaamd: pruikzwam. De serveerster kon er wel uren over vertellen. Zelf had ik er nooit eerder van gehoord. Zou de pruikzwam passen in de eiwittransitie?

Een paar vriendinnen vonden het smaken als biefstuk. De vlezige structuur verraste mij. Het deed mij denken aan een structuur die je ziet in vleesvervangers met sojastructuren en het had iets van de vezel van jackfruit. De smaak was verrassend, maar bevat het ook eiwitten? Dat valt tegen. De pruikzwam bestaat voor minder dan 3 procent uit eiwit. Op zich krijgen wij in Nederland voldoende eiwitten binnen, dus iets minder is acceptabel, maar de consument verwacht denk ik dat een vleesvervanger een vergelijkbare hoeveelheid bevat.

Geheugensteuntje

Ondanks dat het niet een eiwitrijke vleesvervanger is, lijkt de pruikzwam wel gezondheidseffecten te hebben. De serveerster vertelde over vermindering van dementie bij het eten van de pruikzwam en dat trok meteen onze aandacht. Niet alleen omdat een aantal van ons dementerende ouders heeft, maar ook omdat we als jonge vijftigers herinneringen ophalen uit onze studententijd die ons als vergeten groenten ontschoten zijn.

Hoe dan? Als wetenschapper zocht ik meteen naar ondersteunend bewijs. Er is wel degelijk onderzoek naar gedaan en in een publicatie in het Journal of Neurochemistry las ik ook dat meer onderzoek nodig is om vast te stellen wat het effect van het eten van pruikzwam op het geheugen. Om die reden kan naar mijn idee het eten van de zwam passen in de transitie van minder dierlijk eiwit naar meer alternatieve eiwitten, ondanks het lage eiwitgehalte.

Oude eikenbomen

Waar kun je deze parel vinden? Je kan de pruikzwam, een schimmel, aantreffen in oude eikenbomen. Er zijn ook kwekers in Nederland die de schimmel (kleinschalig) aanbieden. Het eruit ziet als een harige bos wit haar en doet denken aan de manen van een leeuw. De pruikzwam liet ons niet meer los. In onze groepsapp stuurden we elkaar info over starterspakketten hoe we zelf de pruikzwam konden kweken voor een dinertje bij ons thuis. Al is mij totaal nog niet helder of dit schaalbaar is en duurzaam kan.

De pruikzwam heeft iets weg van biefstuk, bevat niet veel eiwit, maar doet mogelijk iets voor ons geheugen. Ik ben weer wijzer geworden, deze ervaring gaan mijn vriendinnen en ik niet snel vergeten. Zelfs ik ben te verrassen.

Snel delen

Ingeborg Haagsma-Boels
Ingeborg Haagsma-Boels

Lector Eiwittransitie bij HAS green academy

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin