Nieuw regionaal project voor fermentatie van lupine

17-01 | |
fermentatie lupine
Foto: Hans Banus

Een nieuw project met de naam ‘Ferder met eiwitrijke gewassen van dichtbij’ moet duidelijk maken wat de kansen zijn van de fermentatie van lupine. Het doel van het regionale project is om lokaal geteelde bonen op een innovatieve manier via fermentatie van de lupine te verwerken en in de markt te zetten.

Als testcase gebruiken de deelnemers lokaal geteelde lupine. Het eerste product is een plantaardige smeerkaasvervanger gemaakt met behulp van fermentatie. De producten die uit het foodlab van Smaakpark Ede, één van de partners, komen, worden getest in het restaurant van Smaakpark. De resultaten van de pilot kunnen gebruikt en ingezet worden voor betere businessmodellen voor andere eiwitrijke gewassen ‘van dichtbij’.

De partijen die deelnemen in het project zijn Smaakpark Ede, Lekker Lupine, Ekoboerderij de Lingehof en initiatiefnemers Regio Foodvalley, Foodvalley NL en Proeflab Wageningen. Tevens zijn de provincie Gelderland en het ministerie van LNV betrokken.

Green Deal en Bean Deal

In juli vorig jaar werd de Green Deal Eiwitrijke Gewassen (Bean Deal) ondertekend. Dit nieuwe project is een onderdeel van de inspanningen die in de Green Deal zijn vastgelegd. Regio Foodvalley en Foodvalley NL hebben de ambitie om lokale ketens te versterken en plantaardige voedselproductie en consumptie te versnellen.

Renze Brouwer, projectmanager Nationale Eiwitstrategie bij LNV: “Ik ben blij dat ondertekenaars van de Bean Deal concreet invulling geven aan de grote voedselopgave om eiwitgewassen van Nederlandse bodem op innovatieve wijze te gaan verwaarden. Dit project is hier een mooi voorbeeld van dat we van harte ondersteunen en verder willen brengen”.

Kloosterman


Beheer