Nieuw stapje omhoog prijs blankvleeskalveren

22-11-2019 | |
Foto: Henk Riswick -
Foto: Henk Riswick

Richting december kent de prijs voor blankvleeskalveren maar één richting: omhoog.

De goede afzet van het vlees blijft de markt ondersteunen. Door die goede vraag naar kalfsvlees wordt er momenteel volop geslacht. Daardoor loopt de mestduur van de kalveren verder terug. De verwachting is dat de mestduur in december ergens tussen de 24 en 26 weken komt te liggen. Momenteel ligt die ergens tussen de 26 en 27 weken.

Prijsstijging verwacht

Qua prijs komt er deze week 5 cent per kilo bij. Daarmee komt de notering voor een kalf in de klasse O+P- uit op € 4,50 tot € 4,59 per kilo geslacht gewicht (exclusief btw). De prijs ligt weliswaar nog iets onder het niveau van een jaar terug, maar de verwachting is dat dit volgende week gaat veranderen, omdat er nog een prijsstijging wordt verwacht.

Huiden/vellen leveren minder op

Handelaren melden wel dat de prijs nog wel een stuk hoger had kunnen staan. Omdat de huiden/vellen van de kalveren beduidend minder opbrengen, lukt het echter niet om die laatste stap te maken. Per kilo scheelt dat al snel zo’n 30 cent en het is lastig om dat verschil te compenseren met hogere vleesprijzen. Wat dat betreft lijkt de rek er wel een klein beetje uit.

Verwachting komende week

Toch wordt voor de komende week een verwachting afgegeven dat de prijs nog een stapje omhoog zetten. In december zit een prijsstijging er vaak niet meer in, dus als er nog wat bij de prijs op moet komen, zal dat de komende week moeten gebeuren.

Prognose: hogere prijzen.

Meer prijsinformatie over blankvleeskalveren en ander vleesvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer