Doorgaan naar artikel

Nieuw-Zeeland exporteert steeds meer bio-producten

Nieuw-Zeeland telt rond de 86.000 hectare biologisch gecertificeerd land.

Biologische zuivel vertegenwoordigt binnen biologisch in Nieuw-Zeeland, met een bedrag van bijna € 93 miljoen, de hoogste exportwaarde. Foto: Canva premium

Biologische zuivel vertegenwoordigt binnen biologisch in Nieuw-Zeeland, met een bedrag van bijna € 93 miljoen, de hoogste exportwaarde. Foto: Canva

De biologische sector in Nieuw-Zeeland is in de periode 2017-2020 met 20% gegroeid en vertegenwoordigt een waarde van € 436 miljoen.

Ongeveer € 376 miljoen van deze waarde wordt gerealiseerd met biologische producten van eigen land. Nieuw-Zeeland telt rond de 86.000 hectare biologisch gecertificeerd land. De overige waarde wordt gerealiseerd door import en verwerking van biologische grondstoffen, zo blijkt uit een rapport van Organics Aotearoa New Zealand.

Nieuw-Zeeland is naar eigen zeggen het enige land dat meer biologische producten exporteert dan het in eigen land consumeert. Het gaat om 58%, ofwel € 254 miljoen van de productiewaarde. Ter vergelijk, in Australië ligt dit percentage op 26%, in Denemarken op 19%, in Zweden op 10% en in de VS op minder dan 2%. In 2009 lag de exportwaarde van biologische producten uit Nieuw-Zeeland nog op € 106 miljoen.

Van de biologische export gaat 81% naar een van deze vijf markten: de Verenigde Staten (20,6%), China (19,5%), Europa (17,5%) Australië (15,8%) en Japan (7,5%). Hoewel de VS in 2020 nog de grootste afnemer was, is vooral de export naar China flink gestegen. De export naar China nam in de periode 2017-2020 met 129% toe. Export naar de EU steeg in dezelfde periode met minder dan 1% en export naar de VS nam met 6% af. Deze veranderingen zijn vooral een gevolg van de toegenomen export van biologische zuivel.

Zuivel heeft hoogste exportwaarde

Biologische zuivel vertegenwoordigt binnen biologisch in Nieuw-Zeeland, met een bedrag van bijna € 93 miljoen, de hoogste exportwaarde. Het gaat om een stijging van 55% ten opzichte van 2017. China is al langere tijd de belangrijkste exportmarkt voor Nieuw-Zeeland, maar voor biologische producten geldt dit pas sinds 2020. Wat betreft de export van biologische producten naar China bestaat 80% uit zuivel. Het gaat hier vooral om houdbare melk en babyvoeding.

Biologisch producten in China

Naar verwachting gaat de export van biologische producten naar China verder stijgen. Biologisch wordt in China in toenemende mate gewaardeerd. Wat betreft de vraag naar verpakte biologische producten, groeide de vraag naar biologische babyvoeding in 2019 het snelst. Een belangrijke factor hierin is dat de Chinese overheid de voordelen van zuivelconsumptie promoot. Ook biedt het vrijhandelsverdrag tussen Nieuw-Zeeland en China grote voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld de export naar de VS. Wat betreft biologische zuivel bereikte de Chinese markt in 2020 een omvang van € 1 miljard en groeit deze naar verwachting met 55% naar ruim € 1,5 miljard in 2023.

Groei in Azië-Pacific

Wereldwijd nam de verkoop van biologische producten in 2018-2019 met 9,3% toe en dat resulteerde in een omzet van € 113 miljard. Hoewel de VS en Europa goed waren voor 90% van de wereldwijde omzet, neem dit aandeel snel af. Het aandeel in Azië-Pacific neemt snel toe en dat biedt kansen voor de Nieuw-Zeelandse export van biologische producten.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin