Doorgaan naar artikel

Nieuw-Zeeland investeert € 1,8 miljoen in uiensector

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De Nieuw-Zeelandse overheid stelt 2,83 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (€ 1,75 miljoen) beschikbaar voor een programma dat in dat land geproduceerde uien concurrerender moet maken.

Producenten- en handelsorganisatie Onions New Zealand en het Nieuw-Zeelandse ministerie voor landbouw (MPI) gaan gezamenlijk € 3,7 miljoen investeren in een zesjarig programma.

Nieuw-Zeeland wil met het programma eigen uien onderscheiden van de rest van de wereld. Volgens landbouwminister Damien O’Connor zijn consumenten wereldwijd op zoek naar producten van waarde, milieuvriendelijk en op duurzame wijze geproduceerd. “Wij streven ernaar de kampioen te worden in een topkwaliteit uienteelt met lage productiekosten.”

Handelsovereenkomst VK

Met de recent afgesloten vrijhandelsovereenkomst tussen Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk verwacht Nieuw-Zeeland dat de totale uitvoer naar het VK met 40% stijgt, hetgeen de economie in Nieuw-Zeeland jaarlijks bijna € 600 miljoen oplevert. Vorig jaar brachten uien € 85 miljoen aan exportinkomsten naar het land. De industrie streeft naar een stijging van de exportwaarde van € 19 miljoen in 2027.

‘Geen zorgen afzet Nederlandse uien’

“Bijna alle Nieuw-Zeelandse uien worden via een programma geteeld en worden deels in de retail in het Verenigd Koninkrijk afgezet”, zegt Wim Waterman, mededirecteur van uienverwerker en -exporteur Waterman Onions te Emmeloord. “Een groot deel van de Britse vraag komt vanuit de groothandel (restaurants en hotels) en foodservice (industrie) en daar valt de keuze op de goedkoopste uien. Ik maak me daarom geen zorgen voor de afzet van Nederlandse uien. Het geeft wel aan dat de Nieuw-Zeelandse overheid haar telers serieus neemt.”

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin