Nieuw-Zeeland stopt export levend vee

16-04 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Nieuw-Zeeland beëindigt de export van levend vee. Dit gebeurt nog niet per direct, maar na een overgangsperiode van twee jaar. Dit heeft landbouwminister Damien O‘Connor bekendgemaakt.

Reden voor het besluit zijn zorgen over het dierenwelzijn. Naast de eigen veehouderij zullen met name Australië en China de gevolgen van dit besluit voelen, zo is de verwachting. Veehouderij-organisaties zijn overrompeld door het besluit en stellen zich niet bewust te zijn van een directe aanleiding of massale overtreding van regels. Lobbyisten voor dierenrechten verwelkomen het besluit.

Kapseizen schip met vee

Volgens de regering volgt het besluit op bestudering van opties na het kapseizen vorig jaar van een schip met runderen. Bijna alle 6.000 runderen kwamen daarbij om, evenals 41 van de 43 bemanningsleden. Volgens minister O‘Connor zijn langdurige zeereizen ook niet goed voor het dierenwelzijn.

Gerekend naar totale exportpakket van Nieuw-Zeeland maakt de export van levend via per schip maar een klein deel uit, van zo’n 0,2%.Tussen 2015 en 2019 vertegenwoordigde deze export een waarde van omgerekend € 35 tot € 40 miljoen per jaar. Vorig jaar werden ongeveer 113.000 runderen verscheept naar bestemmingen elders. Daarnaast werd een onbekend aantal levende schapen geëxporteerd.

van der Horst
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.