Nieuw-Zeeland wil uitstoot methaan door vee belasten

17-06 | |
Wanneer Nieuw-Zeelandse boeren kunnen aantonen dat zij maatregelen nemen tegen de uitstoot van hun vee, moeten zij kunnen rekenen op een korting. Foto: Canva
Wanneer Nieuw-Zeelandse boeren kunnen aantonen dat zij maatregelen nemen tegen de uitstoot van hun vee, moeten zij kunnen rekenen op een korting. Foto: Canva

Nieuw-Zeeland wil vanaf 2025 heffingen op de uitstoot van broeikasgassen zoals methaan introduceren. Boeren die actief meewerken aan beperking van de uitstoot, krijgen korting volgens een plan. Als het doorgaat, is Nieuw-Zeeland het eerste land dat belasting heft op de uitstoot van vee.

“Er is geen twijfel dat we de hoeveelheid methaan die we in de atmosfeer loslaten, moeten beperken”, stelde Klimaatminister James Shaw van Nieuw-Zeeland. “Een effectief emissie-prijsbeleid voor landbouw kan daarbij een sleutelrol vervullen.” Boerenorganisaties hebben in overleg met de overheid en de Maori’s in het land drie jaar aan het plan gewerkt. Vanaf 2025 moeten de meeste boerderijen in staat zijn om op een eenvoudige manier te berekenen wat hun uitstoot van broeikasgas (methaan, CO2 en lachgas (N2O)) is.

Invloed op hoogte heffingen

Wanneer boeren kunnen aantonen dat zij maatregelen nemen tegen de uitstoot van hun vee, moeten zij kunnen rekenen op een korting. De meeste boeren gaan betalen, maar een kleine groep zou zelfs geld kunnen ontvangen. Dat hebben de samenstellers van het plan berekend. Door zelf met een plan te komen, hoopt de landbouwsector in Nieuw-Zeeland invloed te hebben op de hoogte van de heffingen en een aandeel te krijgen in het agentschap dat de heffingen incasseert en beoordeelt.

Methaan vormt een belangrijk deel van de plannen. In de zogeheten Zero Carbon Act gaat Nieuw-Zeeland ervan uit dat de uitstoot van methaan in 2030 10% lager is dan op dit moment. In 2050 moet de methaan-uitstoot met 24 tot 46% zijn gedaald.

Impuls geven

Onder de huidige regels daalt de methaan-uitstoot in het land naar verwachting met 4,4% tot 2030. Overheid, boerenorganisatie en andere belanghebbenden, gaan ervan uit dat het beprijzen van methaan-uitstoot tot 2030 nog eens tot 5,5% aan reductie kan opleveren. Volgens het voorstel zouden vanaf 2025 heffingen gelden voor de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw. Dit moet een impuls geven aan de pogingen om de uitstoot van deze gassen te reduceren.

Het ziet ernaar uit dat de kosten voor boeren beperkt blijven in de komende jaren. Tot 2028 moeten zij maximaal ruim € 66 betalen per ton uitgestoten methaan. Dit ingebouwde plafond moet de boeren vertrouwen bieden bij de invoering van het systeem.

Uitstoot-rekening verlagen

Als het reduceren van methaan-uitstoot volgens de wensen van de regering verloopt, kan de veeteelt rekenen op de maximale prijs van € 103 in 2030. Mocht de ontwikkeling van middelen tegen methaan-uitstoot echter langzaam verlopen, dan kan de heffing vanaf 2028 in twee jaar verdrievoudigen, tot ruim € 212. Boeren kunnen hun uitstoot-rekening verlagen door de aanschaf van emissie-reducerende technologie en het planten van bomen.

Zeewier Asparagopsis

Op dit moment zijn er onder andere voedingssupplementen die de methaan-uitstoot van vee succesvol lijken te beperken. Het zeewier Asparagopsis heeft, wanneer toegevoegd aan het voer, een fors reducerende werking. Maar om het initiatief van boeren te bevorderen, is ook het gebruik van andere goedgekeurde technologie toegestaan.

Groeneveld
René Groeneveld Freelance redacteur


Beheer