‘Nieuw-Zeelandse melkproductie groeit niet meer’

14-07 | |
Foto: Mark Baker
Foto: Mark Baker

De Nieuw-Zeelandse melkproductie is op de piek en zal de komende jaren weinig tot niet meer groeien. Dit zegt financiële topman Marc Rivers van Fonterra.

Hij echoot daarmee veel andere landbouwbestuurders, die het areaal grasland geleidelijk zien krimpen door allerlei andere ontwikkelingen. Vorig jaar bereikte de Nieuw-Zeelandse melkproductie een niveau van 21 miljard kilo. Dit jaar kan de productie naar verwachting nog een fractie hoger uitpakken door extra melkproductie per koe. Toch zit ook daar niet heel veel groei meer in, zo is de verwachting.

Nieuwe zuivelfabriek

Opmerkelijk is in dit verband het voornemen van het Singaporese handelsconglomeraat Olam om in South Waikato, op het Nieuw-Zeelandse Noordereiland, een nieuwe zuivelfabriek te bouwen. Veel bestuurders in de Nieuw-Zeelandse zuivelsector vrezen dat dit zal leiden tot verlies van arbeidsplaatsen bij andere bedrijven en het overbodig worden van andere productiecapaciteit.

Overname van Open Country door Talley Group

De plannen van Olam zijn ook om een andere reden verrassend. Het bedrijf had lange tijd een aandeel in zuivelverwerker Open Country, maar stapte daar in februari van dit jaar juist uit. Dit gebeurde bij de overname van Open Country door de Talley Group, dat ook vleesbedrijven bezit in Nieuw-Zeeland.

van der Horst
Meer overBeheer