Nieuw-Zeelandse zuivel hoopt op prima seizoen

Fonterra stelt de melkprijsprognose voor het lopende seizoen met 6% bij naar boven. Aanleiding is de sterke en toenemende Chinese vraag.

Dit heeft volgens marktanalisten niet speciaal te maken met een aanvoertekort in China, maar eerder met een sterk stijgende prijs voor rauwe boerderijmelk. Daardoor is het voor veel bedrijven aantrekkelijker en goedkoper om geïmporteerd product te kopen. In de praktijk komt dit neer op Nieuw-Zeelands product, omdat Europees product duurder is en Amerikaans product uit de gratie is vanwege een handelsruzie. De Nieuw-Zeelandse melkveehouderij profiteert ervan.

Vroeg in het seizoen

Fonterra verhoogde deze week de prijsverwachting voor het nu lopende seizoen (juli 2020-juni 2021) van het prijsbereik van NZ$ 5.90 tot NZ$ 6.90 naar NZ$ 6.30 tot NZ$ 7.30 per kilo vet en eiwit. Vertaald naar de situatie hier komt dat neer op een verhoging van € 25,26 tot € 29,54 per 100 kilo naar € 26,97 tot € 31,25 per 100 kilo.

CEO Miles Hurrell houdt bewust nog een ruime marge aan tussen de minimale en maximale prijsverwachting, omdat het nog vroeg in het seizoen is.

De komende maanden kan er nog veel gebeuren. Wisselkoersen kunnen roet in het eten gooien. En de wereldzuivelmarkt kan er door een toenemend aanbod van zuivel uit zowel de VS als Europa over enige maanden toch heel anders uit gaan zien. Ook kan de Covid-19-pandemie verdere negatieve gevolgen hebben voor de wereldeconomie.

Vraag naar vollemelkpoeder

Tot nu toe zijn de signalen voor de Nieuw-Zeelandse zuivel echter positief, zo stelt Hurrell. Hij leidt dat ook af uit de GDT-veilingen van Fonterra in de afgelopen maanden. Ook daarin was een voor Fonterra gunstige tendens te bespeuren. Vooral de vraag naar vollemelkpoeder was naar zijn opvatting veel sterker dan verwacht. Voor veel andere markten is vollemelkpoeder een minder belangrijk product. Op de Afrikaanse markt, maar ook op andere afzetmarkten in Afrika en Azië, neemt het belang ervan af, maar voor Fonterra en China is het juist een van de belangrijkste zuivelproducten. Bij een melkprijs van € 26,97 per 100 kilo ontvangt de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij dit seizoen zo’n € 3,4 miljard aan melkgeld, rekent Hurrell voor.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.