Doorgaan naar artikel

Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Synlait lijdt recordverlies

Synlait boekte afgelopen jaar een recordverlies van € 17 miljoen. De omzet nam toe met 5%.

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Covid-19 raakte de verkoop van babyvoeding van Synlaits belangrijkste klant en tevens de tweede grootste aandeelhouder, a2 Milk Company, hard. - Foto: Canva premium

Covid-19 raakte de verkoop van babyvoeding van Synlaits belangrijkste klant en tevens de tweede grootste aandeelhouder, a2 Milk Company, hard. - Foto: Canva

Synlait boekte afgelopen jaar een recordverlies van € 17 miljoen. De omzet nam toe met 5% naar bijna € 816 miljoen.

De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming kwam in de problemen door sterk gedaalde verkopen bij de a2 Milk Company. Een jaar eerder boekte Synlait nog een winst van ruim € 44 miljoen. Ook voor dit jaar verwacht Synlait weer winstgevend te draaien.

Synlait geeft aan erg teleurgesteld te zijn om na negen winstgevende jaren het grootste verlies ooit te moeten melden. Het is al een tijdje alle hens aan dek bij de onderneming waar ooit FrieslandCampina aandeelhouder van was. FrieslandCampina verkocht de aandelen in 2017.

Covid-19

Covid-19 raakte de verkoop van babyvoeding van Synlaits belangrijkste klant en tevens de tweede grootste aandeelhouder, a2 Milk Company, hard. Een grafiek bij de jaarcijfers maakt pijnlijk duidelijk dat er in de productie geen rekening werd gehouden met een mogelijk sterk teruglopende vraag. Pas in december 2020 werd de productie flink verlaagd. Er ging vervolgens meer melk in bulkproducten als vol- en magermelkpoeder. In combinatie met logistieke problemen, als gevolg van Covid-19, leidde dit tot historische hoge voorraden.

Winstverwachting

Ondanks de tegenvallende resultaten is Synlait positief over de vooruitzichten. Een nieuwe CEO, oud-Fonterra-medewerker Grants Watson die in januari 2022 aantreedt, moet de onderneming naar betere resultaten leiden. Hij neemt het stokje over van John Penno, die tijdelijk de rol van CEO op zich nam na het plotselinge vertrek van Leon Clement in april dit jaar.

Synlait verwacht dat de handelsomstandigheden komende tijd verder normaliseren. Een geplande reorganisatie moet leidden tot een kostenbesparing van € 6 à € 7 miljoen. Daarbij is er een eenmalig financiële voordeel door de verkoop van grond en gebouwen in Auckland. De vaste activa worden voor een bedrag van € 18 miljoen verkocht en voor een periode van tien jaar teruggeleased. Ook ligt er een veelbelovend nieuw contract voor de productie van plantaardige voeding in opdracht van een niet nader genoemde multinational. Naar verwachting start de productie voor deze klant eind 2022.

Grootste aandeelhouder in Synlait is het Chinese Bright Dairy met 32% van de aandelen. De Nieuw-Zeelandse a2 Milk Company bezit 16,3% van de aandelen.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin