Nieuwe brexitregels bezorgen Britse bedrijven hoofdpijn

23-12-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Het is steeds uitgesteld, maar op 1 januari gaat de volgende fase van de Britse regels voor de invoer van goederen uit de Europese Unie definitief in. Vanaf die datum is vooraf registratie van de te verschepen partij vereist, zowel aan EU-kant als door de Britse importeur. Een groot aantal van die laatste groep zegt nog lang niet klaar te zijn, waarmee de vrees opnieuw toeneemt dat de voedselvoorziening in deze toch al moeilijke tijden in gevaar kan komen.

Brexit houdt het bedrijfsleven aan beide zijden van de Noordzee al een jaar bezig. Nadat de overgangsperiode op 1 januari 2021 afliep, heeft de EU een heel pakket nieuwe regels direct ingevoerd, terwijl aan Britse kant voor dierlijke en plantaardige producten al een reeks certificaten is vereist. Dat samen heeft de wederzijdse handel er bepaald niet makkelijker op gemaakt.

Omzet kwijtgeraakt

Dean Knight, die kerstbomen importeert uit Denemarken: “De nieuwe vereisten kosten mijn bedrijf € 65.000 extra per jaar. We proberen dat door te berekenen aan de klanten, maar dat is niet altijd makkelijk. Als het zo nog een jaar blijft, dan zal ik met die handel moeten stoppen.” Kaasfabrikant Simon Surrell is op zijn beurt zeker € 250.000 aan omzet kwijtgeraakt, doordat het online verkopen aan klanten in de EU voor zijn Britse bedrijfje onmogelijk is geworden. Die klanten werden begin dit jaar plots geconfronteerd met rekeningen van de douane of voor btw en stuurden de kaas terug of bestelden in ieder geval niet weer.

De regering moet echt proberen betere relaties op te bouwen met de EU, anders komen we die klap niet meer te boven

Uit recente statistieken blijkt dat de export van Britse voeding en dranken in de eerste negen maanden van dit jaar € 3,16 miljard lager is uitgekomen dan een jaar eerder, een daling met 16%. Volgens de Food and Drink Federation is dat te wijten aan de krimp met 24% van de handel naar de EU. De export naar Spanje halveerde, die naar Duitsland en Italië daalde met meer dan 40%. Aan de andere kant daalde ook de EU-invoer naar het VK met 11%.

“De regering moet echt proberen betere relaties op te bouwen met de EU, anders komen we die klap niet meer te boven”, zegt directeur internationale handel Dominic Goudie aan de vooravond van de aankondiging dat Lord David Frost, de Britse minister die tot nu toe het hele brexit-dossier heeft behandeld, met onmiddellijke ingang is opgestapt.

Vóóraf een volledige douaneverklaring

En nu komt er op 1 januari 2022 een belangrijke nieuwe ‘mijlpaal’ voor de Britse invoer, waarvoor ook het ministerie voor landbouw in Den Haag regelmatig waarschuwt. Vanaf het nieuwe jaar moeten exporteur en importeur voor de meeste plantaardige en dierlijke producten – de zogenoemde SPS-producten – vóóraf een volledige douaneverklaring opstellen en invoeren in de daartoe ingestelde systemen. Tot nu toe kan dat nog achteraf op het punt van aankomst, maar daar komt een eind aan.

Ook de invoerrechten moeten op het moment van aankomst zijn afgerekend. De Britten gaan de verklaringen ook daadwerkelijk controleren. Transporteurs moeten in het Goods Vehicle Movement System voortaan ook van tevoren bevestigen dat ze over de vereiste documentatie beschikken om goederen uit de EU naar het VK te vervoeren. Is niet aan de nieuwe eisen voldaan, dan kan de Britse douane de goederen niet vrijgeven en blijven ze vastzitten in de haven van aankomst.

Niet voorbereid op nieuwe regels

De Federation of Small Businesses FSB waarschuwt dat een groot deel van het importerende mkb in het VK niet voorbereid is op die nieuwe regels. Een kwart van de ondervraagde ondernemers is zich niet eens bewust van de komende vereisten. Voorzitter Mike Cherry: “Gezien alle verstoringen van de afgelopen achttien maanden en de nieuwe zorgen over de verspreiding van Covid terwijl het ook nog eens de drukste tijd van het jaar is, is het niet verwonderlijk dat velen geen tijd hebben gehad om zich voor te bereiden. Ons advies is: er is nog tijd om te handelen. Overleg met je leveranciers om te zorgen dat zij de juiste documenten verstrekken, kijk naar alternatieven als dat een betere oplossing lijkt en denk ook na over andere transportroutes.”

Cherry vreest dat veel kleinere Britse importeurs de handel in producten uit de EU er aan zullen geven, waarmee die EU weer een deel van die Britse markt kwijtraakt.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer