Nieuwe coronavariant bepaalt ook koers agrifoodbedrijven

29-11-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Vorige week stonden de activiteiten op de beurzen grotendeels in het teken van de nieuwe coronavariant omikron.

Afgelopen vrijdag was er grote onrust op de beurzen door de nieuwe variant. Dat was ook te zien bij de beursgenoteerde food- en agribedrijven die Food&Agribusiness volgt. De grootste stijging van afgelopen vrijdag ten opzichte van twee weken eerder bleef beperkt tot 2,2% voor Unilever. De grootste daling daarentegen bedroeg 13,4% voor het Braziliaanse vleesbedrijf BRF, gevolgd door ruim 10% daling voor zowel Bayer als het eveneens Braziliaanse vleesbedrijf JBS.

De Food&Agribusiness-index daalde met ruim 4%. Dat is iets minder dan de daling van de AEX-index (4,4%), maar iets meer dan de Dow Jones-index (3,3%).

BRF publiceerde in november de financiële cijfers van het derde kwartaal. Het vleesbedrijf noteerde een verlies van ruim $ 50 miljoen in de boeken bij een omzet die 25% hoger uitkwam. Ook de ebitda (resultaat voor afschrijvingen, rente en belastingen) groeide met bijna 4%. Ondanks dat het nettoresultaat lager was dan analisten hadden verwacht, bleef de impact op de beurskoers beperkt. Dat de koersdaling met name door externe factoren, waaronder de zorgen om de nieuwe coronavariant, werd veroorzaakt, blijkt ook wel uit het feit dat Zacks Investment Research het advies voor BRF-aandelen vorige week heeft verhoogd van ‘verkopen’ naar ‘houden’.

Eerste stap in kweekvleessector

Ook JBS presenteerde kwartaalresultaten in november en ondanks dat de cijfers boven verwachting waren van de analisten, profiteerde de beurskoers er niet van. Ook het nieuws dat het vleesbedrijf het Spaanse BioTech Foods overneemt en daarmee de eerste stap zet in de kweekvleessector, kon de beurskoers niet voor lange tijd omhoog helpen.

Vertrouwen ForFarmers

De zorgen onder beleggers hielp ook de koers van ForFarmers niet. De koers van het veevoerbedrijf zakte met 8% in twee weken tot een nieuw dieptepunt. Afgelopen vrijdag sloot de koers op € 3,69. Daarmee is de aandelenwaarde ruim 30% lager dan aan het begin van dit jaar. CEO Yoram Knoop maakte afgelopen week bekend volgend jaar april te stoppen als topman. Het is de vraag of de nieuwe topman of -vrouw het tij kan keren en de beleggers weer wat vertrouwen kan geven, want dat is de afgelopen tijd ver te zoeken afgaande op de koersontwikkeling.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer overBeheer