Doorgaan naar artikel

Nieuwe Deense voedingsadviezen geïntroduceerd

Foto: Canva

Foto: Canva

De Deense voedsel- en veterinaire autoriteit lanceert nieuwe voedingsaanbevelingen waarmee behalve de gezondheid ook het klimaat is gediend.

Als alle aanbevelingen volledig worden gevolgd kan per persoon de CO2-emissie met tot 35% worden teruggebracht, zo deelt de overheidsinstantie, onderdeel van het landbouwdepartement, mee. Momenteel wordt de emissie per dag per persoon geschat op gemiddeld 8 kilo ofwel tegen de 3 ton per jaar.

Vleesconsumptie beperken

De nieuwe voedingsadviezen zijn een schakel in de politieke doelstelling om de nationale klimaatemissies in de jaren tot 2030 te reduceren met 70%. Niet verrassend is een van de aanbevelingen om de vleesconsumptie te beperken en vaker te kiezen voor peulvruchten en vis. In de vorige voedingsaanbevelingen werd geadviseerd niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, nu is het 350 gram. Een andere weinig verrassende aanbeveling is om gevarieerde plantaardige producten (ook bij de spijsvetten en -oliën) te nuttigen.

De berekeningen omtrent de potentiële emissiebeperking komen van het voedingsinstituut van de Deense technische universiteit (DTU Food).

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin