Nieuwe gaspiek nauwelijks uit te leggen

De ondergrondse gasopslag UGS Norg van de NAM. - Foto: Vincent Jannink
De ondergrondse gasopslag UGS Norg van de NAM. - Foto: Vincent Jannink

Weer stijgt de gasprijs ongecontroleerd verder. AgroEnergy gaf dinsdagmorgen 16 augustus geen prijzen af waarop kopers konden klikken.

Bij de duiders van de dagelijkse bewegingen op de gasmarkt begint zich de metaalmoeheid af te tekenen. Al een paar dagen lang erkennen ze dat ze geen actualiteiten kunnen vinden die de stijging van de gasprijs kunnen verklaren.

Lage waterstand in Duitse rivieren

De laatste poging om de klim naar de nieuwe recordhoogte van de gasprijs uit te leggen, is de lage waterstand in de rivieren in Duitsland. Daardoor kan de binnenvaart maar zeer mondjesmaat varen en is de aanvoer van steenkool naar elektriciteitscentrales moeilijker. Dus moet voor stroom dan toch weer meer gas worden gebruikt dan we eigenlijk zouden willen.

GasTerra vult gasopslag in Norg

In Nederland is GasTerra in het nieuws. Dat heeft de gasopslag in Norg weten te vullen tot het met het kabinet afgesproken minimum van 80% en maakt nu even pas op de plaats. Voor het verder vullen van de opslag in Drenthe is de verzelfstandigde handelspoot van de Gasunie nu met het Rijk in gesprek over financiële garanties. De kans is immers aanwezig dat nu de hoofdprijs moet worden betaald voor die laatste 20%, maar dat die gasvoorraden de komende winter voor een minder hoge prijs zullen worden verkocht.

Vullen van gasvoorraden

De huidige torenhoge gasprijs lijkt, behalve door het afknijpen van de Russische gaslevering, immers vooral opgedreven te worden door juist dat vullen van gasvoorraden in heel Europa. Gekeken naar alle gasopslagen is de vulgraad volgens het laatste cijfer van de rijksoverheid (12 augustus) gestegen naar 69,4% en vermoedelijk dus inmiddels op 70% aangekomen. Mocht de winter niet al te koud worden en de Russische gaskraan toch níét dichtgaan, dan zou de gasprijs wellicht (flink) kunnen gaan zakken.

Onzekerheid

Dat moment dat is echter nog ver weg en zal wellicht door onverhoopte sneeuw en ijs helemaal niet aanbreken. Die onzekerheid zal de gasmarkt derhalve nog wel even onder druk houden. Al komt er door de nauwelijks op marktlogica gebaseerde stijgingen ook wel ruimte voor weer wat daling.

Prognose: stijgende prijzen

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer over


Beheer