Skip to content

Nieuwe geruchten over verkoop Tönnies

JBS wordt opnieuw in verband gebracht met een voorgenomen overname van vleesconcern Tönnies.

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Foto: Lino Mirgeler premium

Foto: Lino Mirgeler

Het Braziliaanse vleesconcern JBS wordt opnieuw in verband gebracht met een voorgenomen overname van het Duitse vleesconcern Tönnies.

Persbureau Bloomberg noemt JBS en een ‘Aziatische bieder als kandidaten voor een overname. Bloomberg beroept zich op ingewijden, net als in maart dit jaar, toen er ook berichten waren over verkoop van het familiebedrijf.

De reactie van een woordvoerder Tönnies is kort: “Over het thema overname is er geen nieuws te melden!” In maart was de reactie van dezelfde woordvoerder dat er niet wordt gereageerd op geruchten uit de markt.

Deze zomer vervolgstappen

Volgens Bloomberg zijn er verkennende gesprekken gaande tussen de eigenaren van Tonnies met JBS en een bieder uit Azie. Dat zou deze zomer nog moeten leiden tot vervolgstappen. De bronnen benadrukken dat er geen zekerheid is een transactie, de eigenaren kunnen ook nog kiezen om zelfstandig te blijven.

WH Group en Tyson Foods

Welk bedrijf uit Azie nu betrokken is, meldt Bloomberg niet. In een eerder bericht over een mogelijke overname werd de Chinese WH Group nog genoemd als kandidaat. Een andere partij behalve JBS en WH Group was in maart het Amerikaanse concern Tyson Foods. WH Group is onder meer eigenaar van het Amerikaanse vleesbedrijf Smithfield.

De aandelen van het bedrijf zijn voor de helft in handen van Robert Tönnies, de zoon van oprichter Bernd Tönnies. De huidige CEO Clemens Tönnies, broer van oprichter Bernd, is naar verluidt in het bezit van 45%. Tussen de beide families bestaan grote verschillen van inzicht over de bedrijfsvoering, koers en toekomst van het bedrijf.

JBS op overnamepad

Een overname door JBS zou passen in een reeks van Europese overnames door het grootste vleesbedrijf wereldwijd. JBS heeft via dochterbedrijf Pilgrims Pride meerdere bedrijven overgenomen in Het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In Nederland kocht JBS eerder dit jaar de producent van vleesvervangers Vivera. Tönnies is zelf ook bezig met activiteiten op het gebied van vleesvervangers.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin