Nieuwe gesloten rundvleesketen in de maak

21-07-2020 | |
Afmestkoeien bij Heijdra Vleesvee. Het bedrijf mest al uitstootkoeien af sinds 2014. - Foto: Herbert Wiggerman
Afmestkoeien bij Heijdra Vleesvee. Het bedrijf mest al uitstootkoeien af sinds 2014. - Foto: Herbert Wiggerman

Heijdra Vleesvee, Royal A-ware, Hilton Foods Holland en supermarktketen Albert Heijn slaan de handen ineen om samen een nieuwe gesloten rundvleesketen in de markt te zetten.

Het vlees is afkomstig van melkkoeien van melkbedrijven die nu al melk leveren voor de Albert Heijn-melkstroomvia A-ware. Om deze ‘Albert Heijn-melk’ te mogen leveren moeten de veehouders aan extra voorwaarden voldoen.

Meerprijs voor inspanningen

Deze melkveebedrijven krijgen een meerprijs voor deze inspanning in de vorm van een toeslag per kilo melk. Op dit moment is dat 4 cent en per 1 januari is dat 5 cent per kilo melk. De gedachte achter het nog te introduceren concept is dat als de melk ook al sinds 2018 via een gesloten keten kan worden vermarkt, waarom het vlees van diezelfde koeien dan niet?

Afmestbedrijven

In het huidige systeem van fosfaatrechten is het voor boeren niet interessant om koeien af te mesten. Daarom gaan de koeien die vervangen worden in het nieuwe concept naar een van de afmestbedrijven van Heijdra Vleesvee. Daar worden ze afgemest, waardoor er ook een constante vleesstroom wordt bereikt met een constante kwaliteit. En juist dat is weer van belang voor de supermarktketen.

Betere opbrengst

Heijdra fungeert als ketenpartner en heeft vooraf samen met Hilton Foods een haalbaarheidsstudie verricht waarin duidelijk werd dat alle partijen in de op te zetten keten een betere opbrengst voor hun speciale product kunnen genereren. Ook melkveehouders die hun koeien leveren aan het concept krijgen hiervoor een extra bijdrage.

Eerste koeien op stal

Inmiddels staan de eerste afmestkoeien bij Heijdra op stal. Het is de bedoeling dat het rundvlees van deze dieren dit najaar beschikbaar zal zijn in een aantal Albert Heijn-winkels. Het is dan aan de consument om te bepalen of zij de smaak van dit vlees onderscheidend lekker vinden en bereid zijn te kiezen voor een puur Nederlands product dat importvlees vervangt. Bij een succesvolle introductie van de pilot kan het concept landelijk worden uitgerold.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Hogenkamp
Wijnand Hogenkamp Redacteur


Beheer