Nieuwe jaar start met moeizame zuivelmarkt

06-01 | |
Boter lijkt nog steeds hinder te ondervinden van een stroeve markt en lijkt het prijsniveau van € 5.000 per ton niet vast te kunnen houden. Foto: Canva
Boter lijkt nog steeds hinder te ondervinden van een stroeve markt en lijkt het prijsniveau van € 5.000 per ton niet vast te kunnen houden. Foto: Canva

De handel in zuivel is in de eerste week van het nieuwe jaar nooit heel druk. Dat is dit jaar niet anders.

Maar vorig jaar zat de markt nog in een ongekende stijging en dit jaar gaat het juist heel hard de andere kant op. De hoeveelheid melk die wordt aangevoerd, is nog steeds fors. Op de spotmarkt blijft de prijs voor rauwe melk tussen 38 en 41 cent schommelen. De roomprijs krabbelt iets op en komt tussen de € 5,20 en € 5,40 uit.

Moeizame markt boter

Boter lijkt nog steeds hinder te ondervinden van een stroeve markt en lijkt het prijsniveau van € 5.000 per ton niet vast te kunnen houden. Verkopers houden vast aan een prijs van rond € 4.900 per ton, maar kopers gaan daar toch onder zitten en richten zich op zo’n € 4.700. Op de poedermarkt leek een bodem in zicht bij zo’n € 2.900 per ton aan het einde van het jaar, maar verdere prijsdalingen volgen toch nog. De GDT liet een prijsdaling van mageremelkpoeder zien die richting € 2.500 per ton gaat. Van de ruim 33.000 ton aangeboden product is een groot deel opgekocht door China, waar de coronabeperkingen flink zijn afgeschaald. De aanwezigheid van het land op de internetveiling lijkt nu nog geen positief effect op de zuivelmarkt uit te oefenen. Ook in Europa staat er prijsdruk op de poeders. Export is lastig door onder andere de sterke euro en grote concurrentie vanuit de VS.

Druk op de kaasmarkt is groot

Mageremelkconcentraat lijkt in prijs te stabiliseren rond € 2 per kilo. Het product is bij dalende gasprijzen best interessant om te drogen. Zeker als de poeder voor rond € 2.500 of meer wordt verkocht. Binnen de EU is het heel rustig en laten kopers zich niet zien. De druk op de kaasmarkt is groot. Voorraden groeien en de gemiddelde leeftijd van de Goudse neemt ook toe. Opvallend zijn de grote prijsranges tussen kaassoorten, maar ook binnen de kaassoorten. Natuurkazen blijven relatief stabiel in prijs. De handel in jonge Goudse gebeurt tussen € 3,40 en € 3,60 per kilo. Mozzarella zit daar nog iets onder.

Prognose: prijzen onder druk.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer