Nieuwe koers Cosun broodnodig

11-02-2022 | |
Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Cosun in Dinteloord - Foto: Cosun
Cosun in Dinteloord - Foto: Cosun

De jaarcijfers van Royal Cosun laten weinig ruimte voor twijfel over de te volgen koers. Die moet anders, het roer moet om. Gelukkig ziet het bedrijf dat zelf ook in.

Wat is er aan de hand? Bij een recordomzet boekte het bedrijf een negatief resultaat. De dalende lijn van afgelopen jaren is doorgetrokken.

Voor de bietentelers zit er nog wel een plus in. Ruim 9% bij de bietenprijs op, dat klinkt als een forse verhoging, maar afgezet tegen de lange termijn is een prijs onder € 40 per ton nog steeds laag. Noem het daarom toch maar een ‘plusje’.

Verwaarden grondstoffen blijkt lastig, maar plantaardig biedt kansen

Er zijn allerlei oorzaken aan te wijzen voor het tegenvallende resultaat. Elk jaar zijn er andere factoren. Reële zaken, maar te veel focus daarop leidt af van het onderliggende probleem: Cosun slaagt er onvoldoende in om mooie grondstoffen goed te verwaarden.

Er is goed nieuws. Dé trend van dit moment is: puur plantaardig. Van ‘biobased’ (ter vervanging van ‘fossil based‘) tot ‘plant based’, iedereen aast op producten van plantaardige herkomst. Cosun (met: Cosun Beet Company, Aviko, Sensus, SVZ en Duynie) zit dus goed. Daar moeten kansen liggen. Terecht is het bedrijf bezig het roer om te gooien. Er is al flink geïnvesteerd in zaken als plantaardig eiwit. Nu zijn ook mooie nieuwe doelen geformuleerd voor de nabije toekomst: in 2025 een bietenprijs van € 45 per ton voor de boer en in 2030 20 à 30% van de omzet uit nieuwe producten.

Aardappelverwerker als voorbeeld voor bietenverwerker

Cosun kan een voorbeeld nemen aan aardappelverwerker Avebe dat al langer met succes bezig is nieuwe wegen in te slaan volgens een strak plan. Dit is broodnodig. Het is niet alleen goed voor deze coöperatie en de aangesloten boeren. Een succesvolle koerswijziging van dit iconische bedrijf heeft goede uitstraling naar de hele Nederlandse foodsector.Beheer