Nieuwe kor, niet altijd voordelig

Per 1 januari 2020 is de nieuwe kleine ondernemersregeling (kor) voor de btw ingegaan. Volgens de fiscus hebben circa 130.000 ondernemers voor de nieuwe regeling gekozen.

De kor lijkt voordelig, maar dat is lang niet altijd het geval. Stel nu dat je voldoet aan de voorwaarde dat de jaaromzet minder is dan € 20.000. Wat zijn redenen om toch niet te kiezen voor de vrijstelling van omzetbelasting?

  • Je moet btw terugbetalen over de eerdere investeringen toen je wel meedeed met de ‘normale’ regeling. Heb je in de laatste vijf tot tien jaar als btw-ondernemer geïnvesteerd? Dan moet de afgetrokken btw op deze investeringen mogelijk deels terugbetaald worden na deelname aan de nieuwe kor.
  • Btw terugvragen op toekomstige investeringen kan niet meer. Als je binnen drie jaar wilt gaan investeren dan kan het voordelig zijn om niet mee te doen met de kor. De btw die in rekening wordt gebracht voor de investering kan anders niet teruggevraagd worden. En als de omzet stijgt boven de € 20.000, kan dit dubbel nadelig uitpakken: geen btw-aftrek op de investering, wel btw afdragen over de omzet.
  • Alleen leveren aan ondernemers. De nieuwe kor is eigenlijk alleen maar voordelig als je aan particulieren of instellingen levert die geen omzetbelasting terug kunnen vragen. Als je levert aan andere ondernemers die de btw als voordruk terug kunnen vragen, dan is de nieuwe kor niet voordelig.

Driejaarstermijn

Kies je voor de nieuwe regeling, dan is dat voor drie jaar, tenzij de omzet in een jaar stijgt boven de € 20.000. Verlaat je de kor, dan mag je er pas na drie jaar weer in. De nieuwe kor, op het eerste gezicht leuk, maar lang niet in alle gevallen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.