Doorgaan naar artikel

Omzet Oatly groeit door nieuwe locatie in Nederland

Nieuwe locatie in Vlissingen droeg bij aan omzetstijging van Oatly.

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Eiwittransitie
Speerpunt van de havermelkproducent is om de productiecapaciteit te blijven opschalen. Foto: Canva premium

Speerpunt van de havermelkproducent is om de productiecapaciteit te blijven opschalen. Foto: Canva

De nieuwe productielocatie van havermelkproducent Oatly in het Zeeuwse Vlissingen droeg bij aan de omzetstijging in het afgelopen kwartaal.

Dat stelt het bedrijf in de publicatie van de kwartaalcijfers over het derde kwartaal. De omzet nam toe met bijna 50% tot $ 171 miljoen. Het volume aan geproduceerde plantaardige zuivel nam toe met 77% tot 131 miljoen liter. ‘De omzetstijging werd voornamelijk veroorzaakt door extra aanbod van de nieuwe productiecapaciteit van het bedrijf in Vlissingen, Nederland, om te voldoen aan de groeiende wereldwijde vraag naar de producten’, stelt Oatly.

Tekort aan vrachtwagenchauffeurs

Tegenover de extra capaciteit in Nederland, stond een lagere productie-output in de fabriek in Ogden in de Verenigde Staten. Die fabriek werd tijdelijk gesloten door technische problemen die een negatieve impact van $ 3 miljoen op de omzet hadden. Ook de sluiting van foodservice-locaties in Azië als gevolg van Covid-19 en een tekort aan vrachtwagenchauffeurs in het Verenigd Koninkrijk hadden een negatieve impact van respectievelijk $ 3 miljoen en $ 1 miljoen op de omzet.

Foodservice een belangrijker kanaal

In het derde kwartaal van 2021 werd de foodservice een belangrijker kanaal voor Oatly. De foodservice was goed voor bijna 36% van de omzet, terwijl dat vorig jaar nog 27% was. De retail was dit jaar goed voor 59% van de omzet, tegenover 69% vorig jaar. Terwijl de omzet opliep, was ook het nettoverlies hoger dan vorig jaar. Vorig jaar werd een verlies van ruim $ 10 miljoen gemaakt. In 2021 is dit opgelopen naar $ 41 miljoen.

Verwachte omzetdaling Oalty

Voor het gehele jaar stelde Oatly de omzet naar beneden toe bij naar $ 694 miljoen. Dat is minder dan waar beursanalisten rekening mee hadden gehouden. Een van de oorzaken van de verwachte omzetdaling is het tempo waarin Oatly denkt de omzet bij nieuwe en bestaande retailers in Europa te vergroten en nieuwe markten te betreden. Dit gaat trager dan verwacht. Het bedrijf wijt dit aan de coronacrisis.

Productiecapaciteit blijven opschalen

Speerpunt van de havermelkproducent is om de productiecapaciteit te blijven opschalen. Aan het eind van het jaar verwacht het bedrijf, mede door een nieuwe productielocatie in China, 600 miljoen liter plantaardige zuivel te kunnen produceren.

Door de naar beneden bijgestelde omzetverwachting en het niet bereiken van de verwachtingen, zijn beleggers teleurgesteld. De beurskoers daalde bij beursopening van de Nasdaq-beurs, maandagmiddag Nederlandse tijd, met meer dan 20%. Daardoor zakte de aandelenwaarde naar onder $ 10, de laagste waarde in de geschiedenis van het bedrijf op de beurs.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin