Doorgaan naar artikel

Nieuwe methode spoort fraude herkomst voedsel snel op

De methode spoort snel fraude met de herkomst van voeding op.

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Fotopersbureau Dijkstra premium

Foto: Fotopersbureau Dijkstra

De Universiteit van Bazel heeft een methode ontwikkeld die snel fraude met de herkomst van voeding opspoort.

Volgens de onderzoekers uit Zwitserland is de test bruikbaar voor alle plantaardige voedingsmiddelen. De test is veel goedkoper dan bestaande methodes en geeft sneller een uitslag.

Fraude met de herkomst van voedingsmiddelen kost de sector jaarlijks $ 30 miljard tot $ 40 miljard (€ 26 miljard tot € 35 miljard), volgens adviesbureau PricewaterhouseCoopers. De Consumer Brands Association schat dat bij 10% van de voeding (voedsel en dranken) sprake is van gerommel met de herkomst. De herkomst kan worden bepaald door de waarde van de zuurstofisotoop delta-O-18 te meten in het voedingsmiddel. Deze waarde wordt vergeleken met de isotoopwaarde van een voedingsmiddel dat uit die bepaalde regio komt. Als die gelijk zijn, dan komen beide voedingsmiddelen uit dezelfde regio. Tot nu toe is dit een kostbaar en tijdrovend onderzoek omdat referentiedata van voedingsmiddelen uit die bepaalde regio moeten worden verzameld.

Agroisolab

De onderzoekers in Bazel hebben een model ontwikkeld waarbij dat laatste niet meer nodig is. Dat is gedaan samen met Agroisolab, dat is gespecialiseerd in het analyseren van isotoopwaarden. Het model is gebaseerd op de groeiomstandigheden in die bepaalde regio, zoals temperatuur, neerslag en relatieve luchtvochtigheid. Op basis daarvan wordt voor iedere regio een isotoopwaarde berekend. Die wordt vergeleken met de isotoopwaarde van het te onderzoeken voedingsmiddel. Het is niet langer nodig referentiedata te verzamelen uit die regio.

Monsters van aardbeien

De universiteit heeft de methode getest op monsters van aardbeien die gedurende elf jaar zijn verzameld verspreid over Europa. Volgens onderzoeksleider Ansgar Kahmen is de methode zeer betrouwbaar gebleken. “Met slechts kleine aanpassingen is het model geschikt voor alle andere plantaardige voedingsmiddelen. Het kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om de herkomst te bepalen van hout of drugs.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin