Nieuwe oogst maakt bijproducten niet goedkoper

31-08 | Laatste update op 08-11 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Voer is duur en door de hoge prijzen op de grondstoffenmarkt is er veel vraag naar bijproducten. Van de traditionele zomerdip in de prijzen is dit jaar geen sprake.

Normaal is de zomer de tijd dat varkenshouders tarwe in de voorkoop vastleggen. Met het aanbreken van de nieuwe graanoogst dalen de prijzen en dat is het moment om contracten af te sluiten voor de levering van veevoergrondstoffen. De grote verrassing van dit jaar is dat de tarwe uit de nieuwe oogst duurder is dan die uit de oude oogst. Eind juli stond de tarweprijs rond € 220 per ton, terwijl die nu op € 250 staat. Waar die anders een paart tientjes daalt, kwamen die er dit jaar juist bij.

Meer reuring op bijproductenmarkt

Dat maakt dat varkenshouders minder grondstoffen hebben vastgelegd. En nu de prijs hoog lijkt te blijven, durven kopers ook niet alsnog vast te leggen. Dat maakt dat zij meer opties afwegen en dat er meer reuring is op de bijproductenmarkt.

Waar de prijs van tarwezetmeel een maand geleden daalde in de verwachting dat deze het traditionele patroon zou volgen, zette die daling niet door, maar werd de prijs in plaats daarvan al weer snel teruggezet op het oude niveau of zelfs daarboven.

Vraag goed

Ondanks de opkoopregeling waardoor het aantal varkens is gedaald, is de vraag volgens bijproductenleveranciers goed. Soms ook wel juist door de hoge voerprijs. Zo is de prijs van soja 44 rond de € 380 per ton en is de verwachting dat die de rest van dit jaar ook rond dat niveau zal blijven. Dan is een tarwegistconcentraat dat te verkrijgen is voor 60% van de voederwaardeprijs van soja een gewild alternatief. Leveranciers zien dat silo’s van varkenshouders uit de vitaliseringsregeling als warme broodjes verkocht werden aan rundveehouders die dit interessante product ook in hun rantsoen wilden opnemen. Door de goede vraag en het feit dat deze producten zich goed laten ‘inrekenen’ blijven ook deze producten voorlopig prijshoudend.

Aardappelen uit nieuwe oogst

De aardappelverwerkende industrie is overgeschakeld op aardappelen uit de nieuwe oogst. Deze schillen dunner, waardoor er minder bijproducten vrijkomen. Hoewel het nog te vroeg is om er definitieve conclusies aan te verbinden, zijn de voortekenen in het aanbod niet ongunstig voor varkenshouders. De fritesverwerkers hebben een roerig seizoen achter de rug, maar door de versoepelingen van de coronamaatregelen zijn de fabrieken weer goed op stoom. Doordat niet meer met de rem erop gewerkt wordt, lijkt dat de volumedaling door de overgang naar nieuwe aardappelen te compenseren. In welke mate dat ook daadwerkelijk gebeurt zal de komende maand blijken.

De spagaat dat voer duur is en vlees goedkoop, merken bijproductenleveranciers aan het betaalgedrag van klanten. De betalingstermijnen beginnen weer wat uit te lopen. Vooralsnog lijkt dat niet te veranderen. Varkensvoer, en daarmee ook bijproducten, blijven aan de prijs.

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer overBeheer