Nieuwe oproep leveranciersvereniging vleeskuikens

22-12-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Op het initiatief om de Unie van Pluimvee Producenten (UPP) op te richten, hebben in anderhalve week tijd bijna honderd vleeskuikenhouders positief gereageerd.

“Dat is fantastisch. Het geeft aan dat de opzet en doelen van de UPP hout snijden”, zegt Dick Schieven, ex-vleeskuikenhouder en NVP-bestuurslid. Hij coördineert de voorbereidingen voor de oprichting van een leveranciersvereniging. Maar voor de initiatiefnemer is dat niet voldoende om vervolgstappen te zetten. “Honderd is een te klein draagvlak. Dat moet het dubbele zijn.”

Meer vleeskuikenhouders op de hoogte

Tot nu toe zijn vleeskuikenhouders uit het adressenbestand van de NVP via e-mail benaderd en heeft de vakpers aandacht aan het initiatief geschonken. Nu worden ook vleeskuikenhouders uit het adressenbestand van LTO/NOP gemaild. Beide belangenclubs ondersteunen het initiatief. Schieven wil dat nog dit jaar alle ruim zeshonderd vleeskuikenhouders van het initiatief op de hoogte zijn. Uiterlijk half januari wil hij beslissen of het zin heeft te gaan werken aan de organisatie.

Duurzame toekomst vleeskuikensector

Doel van de UPP is vleeskuikenhouders verenigen om in samenwerking met slachterijen en retailers te werken aan een duurzame toekomst van de vleeskuikensector. Dit wil de UPP bereiken door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen en een betere coördinatie in de keten. De leveranciersvereniging is een reactie op de huidige marktsituatie in de vleeskuikenhouderij. Die heeft erg te lijden onder de coronamaatregelen. De initiatiefnemer constateert dat de verhoudingen in de keten alsmaar ongelijker worden, met slachterijen die dicht of failliet gaan, reguliere kuikens die geen markt vinden en de voorwaarden binnen concepten die worden aangetrokken. “Geluiden om hier iets tegen te doen zijn er al langer, maar er gebeurde niets. We moeten het niet bij woorden laten. Nu moeten we zaken gaan regelen voor de langere termijn.”

Producenten met alle soorten vleeskuikens (gangbaar en concepten) kunnen zich bij UPP aansluiten. Wie interesse heeft, kan dat melden via de website. Wie interesse toont, is niet automatisch lid, aldus Schieven.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij


Beheer