Nieuwe PRRS-stam bereikt 35 varkensbedrijven

13-11-2019 | Laatste update op 22-02 | |
Foto: Henk Riswick -
Foto: Henk Riswick

Het gebruik van twee vaccins op een bedrijf leidde tot een nieuw type PRRS-virus. De stam slaat hard toe.

De nieuwe PRRS-stam die in Denemarken is gevonden, heeft circa 35 varkensbedrijven besmet. Het virus is verspreid via sperma. Dat verklaart Per Nyby Pedersen, directeur van ki-organisatie Hatting waar het virus zat.

Hoe het virus in het ki-station kwam, is onduidelijk. Meest waarschijnlijk is via de lucht, vertelt Pedersen. Hetzelfde virustype is namelijk gevonden op een zeugenbedrijf 5 kilometer verwijderd van het ki-station. Op dit varkensbedrijf werd het Suvacyn PRRS MLV-vaccin gebruikt en het Unistrain-vaccin van Hipra. Uit deze vaccins is het recombinant PRRS-virus ontstaan. Het virus is eind juli gevonden op het ki-station. Het was toen al een paar weken aanwezig, blijkt achteraf. Er wordt namelijk steekproefsgewijs getest op PRRS.

Totale schade door nieuwe PRRS-stam nog onbekend

Hatting heeft zo’n 600 klanten in Denemarken. Daarvan is 3% tot 5% getroffen door de nieuwe PRRS-stam. Op sommige bedrijven gaat tot de helft van de biggen dood. Het virus is erg agressief, vertelt Pedersen. Het sperma is alleen geleverd aan Deense bedrijven.

Het ki-station is herbevolkt. Hoe groot de totale schade van deze uitbraak is, kan Pedersen nog niet zeggen. Op sommige bedrijven woedt het virus nog door. Hij weet ook nog niet of de bedrijven de schade gaan verhalen.

Gebruik vaccin geen risico voor Nederlandse bedrijven

Het vaccin Suvaxyn PRRS MLV van farmaceut Zoetis is door het verantwoordelijke ministerie tot nader order van de markt in Denemarken gehaald. Het PRRS-vaccin van Zoetis blijft in Nederland beschikbaar. Volgens technisch manager Anke Verhaegen van Zoetis lopen Nederlandse bedrijven geen risico als zij hun vaccin gebruiken. Ook het Europese geneesmiddelenbureau ziet geen reden het Deense besluit over te nemen.

van Dooren
Kees van Dooren RedacteurBeheer