Doorgaan naar artikel

Nieuwe ronde steun voor Amerikaanse boeren

Foto: ANP - Foto: "Scott Olson"

Foto: ANP

Het Amerikaanse landbouwministerie start deze week met de uitbetaling van een volgende ronde staatssteun aan boeren. Zij krijgen dit geld ter compensatie van de schade door de handelsoorlog met China.

Dat maakte het ministerie vrijdag 15 november bekend. Het ministerie heeft Amerikaanse boeren voor hun productie in 2019 al eerder $ 6,7 miljard betaald, bovenop de $ 8,6 miljard voor de productie van 2018. De al betaalde steun over 2019 bedroeg 50% van de in aanmerking komende productie. De betalingen die deze week worden gedaan, betreffen nog eens 25% van de agrarische productie.

Vooruitgang in beslechting handelsoorlog

Daarnaast lijkt er voortgang te zijn in de beslechting van de handelsoorlog tussen China en de VS. Handelsvertegenwoordigers van de twee economische grootmachten hebben zaterdag 16 november een ‘constructief’ gesprek gehad over de eerste fase van de handelsdeal waarover wordt onderhandeld. Dat liet het Chinese ministerie van handel weten na afloop van het telefoontje.

Het gesprek vond plaats op het hoogste niveau. Namens China was vicepremier en toponderhandelaar Liu He erbij betrokken en van Amerikaanse zijde handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin.

Donderdag 14 november liet economieadviseur van het Witte Huis Larry Kudlow al weten dat de onderhandelingen in de laatste fase waren aanbeland. Er zouden dagelijks videoconferenties zijn met China, maar hij benadrukte wel dat er nog altijd geen akkoord was. Amerikaanse landbouwproducten spelen een grote rol in de overeenkomst. De deal zou onder andere betekenen dat China grote hoeveelheden Amerikaanse landbouwproducten gaat kopen.

Trump kondigde enige tijd geleden al aan dat er overeenstemming was bereikt over een eerste deel van een akkoord met China. Peking was minder stellig en sindsdien gaan de onderhandelingen verder.

Handelsoorlog loopt al sinds aanstelling Trump

Na het aantreden van Donald Trump als president in de Verenigde Staten is het land in een handelsoorlog verzeild geraakt met China. Beide landen sloegen elkaar daarbij met importheffingen om de oren, onder andere op Amerikaanse soja en varkensvlees. Voor 15 december staan nieuwe Amerikaanse tarieven op Chinese producten gepland. China wil dat die van tafel gaan en dat eerdere heffingen worden teruggedraaid. ANP/Boerderij

Mede-auteur: ANP

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin