Nieuwe strategie ForFarmers broodnodig

03-11 | |
Kloosterman
ForFarmers is actief in vijf landen. - Foto: Koos Groenewold
ForFarmers is actief in vijf landen. - Foto: Koos Groenewold

Voor het zoveelste kwartaal op rij verkocht ForFarmers minder voer. Na een herstel van de operationele winst in het eerste half jaar, daalde ook die weer fors in de afgelopen drie maanden.

Het CEO-loze voerbedrijf ForFarmers zit in zwaar weer. Dierziekten, milieumaatregelen, de slechte financiële situatie van varkenshouders en hoge energie-, gas- en vrachtkosten. Het zijn externe factoren die het bedrijf noemt als redenen voor de tegenvallende resultaten. Of er meer speelt? Daar is moeilijk een vinger achter te krijgen. Lopen er klanten weg? En hoe succesvol worden nieuwe klanten aangetrokken?

Oekraïne

Europa is momenteel ook geen groeimarkt voor de voersector, zo stelt de Europese voerorganisatie Fefac. Die verwacht in 2022 op Europees niveau 3,5% minder mengvoerproductie. Met name in de varkenshouderij is de daling flink met -5,6%. Hoofdredenen zijn dierziekten en de impact van de oorlog in Oekraïne. Daarnaast wordt de veehouderij, met name de varkenshouderij, in landen ingeperkt. Fefac noemt de situatie vooral ‘kritiek’ in onder andere België (-11% voer), Denemarken (-9%) en Duitsland (-8%).

ForFarmers is actief in vijf landen: Nederland, Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk en Polen. Het plan was dit uit te breiden met 2 nieuwe landen waar meer groei mogelijk was. Dat werd echter on hold gezet en de focus kwam vooral op de thuismarkten. Deze maand komt ForFarmers met een herziening op de lopende strategie. Tegelijkertijd is het bedrijf op zoek naar een nieuwe CEO.

Strategie ForFarmers

Focus op hoe het hoofd te bieden aan alle externe ontwikkelingen is cruciaal. Tegelijkertijd moet ook de hand in eigen boezem gestoken worden. Je kunt niet alles wijten aan de ‘volatiele marktomstandigheden’, zoals de financieel directeur het noemde. Andere voerbedrijven bewijzen dat groei nog mogelijk is. Nieuwe plannen om het tij te keren zijn broodnodig, met een scherpe externe én interne analyse.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Meer over


Beheer