Doorgaan naar artikel

Nieuwe structuur moet winstgevendheid FrieslandCampina verbeteren

FrieslandCampina wordt per 1 januari 2024 onderverdeeld in zeven businessgroepen onder leiding van een Executive Team. - Foto: ANP

FrieslandCampina wordt per 1 januari 2024 onderverdeeld in zeven businessgroepen onder leiding van een Executive Team. - Foto: ANP

FrieslandCampina gaat de bedrijfsstructuur aanpassen om de prestaties te verbeteren. De winstgevendheid van de zuivelonderneming staat onder druk. Daar wil de recent aangetreden CEO Jan Derck van Karnebeek verandering in brengen.

Het bedrijf wordt daarom per 1 januari 2024 onderverdeeld in zeven businessgroepen onder leiding van een Executive Team. Het gaat om een eerste stap om de onderneming op koers te krijgen.

Opsplitsing grote businessgroep Food & Beverage

Meest opvallend is het plan om de Food & Beverage businessgroep in vijf verschillende businessgroepen te veredelen, met elk een eigen directeur. Het gaat volgens een woordvoerder om een ontzettend grote businessgroep. Geconcludeerd is dat de verschillende markten een eigen aanpak vragen. Reden om de groep op te delen in deze regio’s en divisies:

  • Europa

  • Retail & Amerika

  • Midden Oosten, Pakistan en Afrika

  • Azië

  • Professional

De opsplitsing geeft volgens FrieslandCampina uitdrukking aan de diversiteit van het bedrijfsportfolio en de verschillende marktbenaderingen die daarbij vereist zijn. De businessgroepen Professional en de business unit Trading krijgen dezelfde directeur. De businessgroepen Ingredients en Specialised Nutrition blijven ongewijzigd.

De directeuren van de businessunits vormen samen met het hoofdbestuur het Executive Team. Ook in het hoofdbestuur komt verandering. Zo heeft de Chief People Officer niet langer zitting in het hoofdbestuur en vervalt de functie President FrieslandCampina Food & Beverage. Daar komt een duurzaamheidsmanager, ofwel Chief Sustainability Officer, voor terug.

FrieslandCampina scherpt ondernemingsstrategie aan

Op 6 oktober komt er meer duidelijkheid over aanscherping van de ondernemingsstrategie, Expedition 2030 geheten. De woordvoerder van FrieslandCampina benadrukt dat het om een aanscherping gaat en niet om een totaal nieuw plan. Op verdere organisatorische gevolgen wil de woordvoerder nog niet vooruit lopen. Komende tijd volgen meer details, ook over de kosten en eventuele personele gevolgen.

Alle nieuwe functies in het Executive Team zijn ingevuld door werknemers die al bij FrieslandCampina werkzaam waren. Alle voorgenomen besluiten zijn onder voorbehoud van advies door de Centrale Ondernemingsraad.

Lees ook: FrieslandCampina ziet winst verdampen

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin