Nieuwe suikerfabriek in Egypte stapje dichterbij

01-08 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De bietenteelt voor een nieuwe suikerfabriek in Egypte lukt steeds beter. Volgens het Franse marktbureau Agritel zijn de hectareopbrengsten dit jaar 50% hoger dan vorig jaar.

Het plan voor de nieuwe suikerfabriek dateert uit 2018 toen Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten een samenwerkingsovereenkomst sloten. Zo’n 250 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro moet een nieuwe suikerfabriek komen. De bieten komen van geïrrigeerde akkers. Het zogenoemde Canal Sugar project vergt een investering van ongeveer $ 1 miljard (€ 975 miljoen).

In het project wordt op ongeveer 50.000 hectare woestijngrond geïrrigeerde percelen aangelegd. Daar worden suikerbieten, gerst en alfalfa geteeld. Er zijn ongeveer 350 waterbronnen nodig, waarvan inmiddels 150 operationeel zijn. De waterbronnen en het waterdistributiesysteem worden aangelegd samen met de Chinese bedrijven Zhongman Petroleum en de Natural Gas Group. De fabriek moet uiteindelijk 900.000 ton suiker per jaar gaan produceren. Dat is bijna een derde van de huidige suikerproductie in Egypte van 2,9 miljoen ton. Egypte verbruikt jaarlijks bijna 3,5 miljoen ton suiker. Het land importeert veel suiker uit Europa.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer