Nieuwe teeltgebieden winnen terrein in de akkerbouw

06-12-2019 | Laatste update op 25-01 | |
Foto: Jan Willem Schouten - Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

De akkerbouw groeit met ruim 1.000 hectare het meest in Noord-Brabant, maar Groningen blijft de grootste akkerbouwprovincie. Nieuwe teeltgebieden winnen terrein.

De provincie Noord-Brabant is de hardst groeiende akkerbouwprovincie in 2019; van 65.838 naar 74.354 hectare. Zowel het aardappel- als uienareaal is in deze Zuidelijke provincie fors gegroeid. Toch blijft Groningen de grootste akkerbouwprovincie met 85.754 hectare, een kleine plus ten opzichte van 2018. Ook de Zeeuwse akkerbouw nam licht toe en beslaat dit jaar 83.568 hectare. Ook kleinere akkerbouw-provincies zoals Limburg, Gelderland en Overijssel breiden uit. Dat blijkt uit regiogegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Groei in praktijk goed merkbaar

De groei in de Noord-Brabantse akkerbouw is ook in de praktijk goed merkbaar, zegt manager team Zuidoost-Nederland Bert Aasman van onderzoeks- en adviesbureau Delphy. “Er zijn veel veranderingen in ons gebied”, legt hij uit, doelend op het oostelijk deel van de provincie. “Veehouderij neemt af ten bate van de akkerbouw. Melkveehouders en varkenshouders stoppen, verhuizen of gaan akkerbouwgewassen telen. De investeringen die zij van overheidswege in de veehouderij moeten doen, zijn te groot. Wat moeten zij dan nog met gras- of maisland?”

1.000 hectare groei

Inzoomend op de CBS-regio waar hij op doelt, Zuidelijk Veehouderijgebied, blijkt inderdaad dat daar ruim 1.000 hectare groei zit voor de akkerbouw. Grasland en groenvoedergewassen laten een daling van 11.211 hectare zien naar 140.562 hectare. “Aardappelen, granen en ook uien zien we steeds meer in onze regio. Die trend zal ook volgend jaar worden voortgezet.”

Fors meer aardappelen

Noord-Brabantse akkerbouwers hebben fors meer aardappelen gepoot; van 21.107 hectare in 2018 naar 22.556 hectare dit jaar. De gegevens gaan over poot-, consumptie- en zetmeelaardappelen. Drenthe blijft de grootste aardappelprovincie, met ook hier een lichte groei naar 28.923 hectare. Groningen komt op de tweede plaats met 27.233 hectare, iets minder dan vorig jaar. De derde plek is voor Noord-Brabant, gevolgd door Zeeland en op de vijfde plaats Flevoland.

Grootste uienprovincie

Die laatste is juist weer de grootste uienprovincie. Flevoland teelde in 2019 meer uien (poot-, plant-, zaai- en zilveruien): 10.433 hectare van de 36.911 hectare die Nederland teelde in 2018. Een plus van 400 hectare.

Droge seizoenen

Zeeland voorzag beduidend minder hectares van uien; de 7.556 hectare van dit jaar was vorig jaar nog 8.527 hectare. Droge seizoenen spelen de teelt in het Zuidwesten parten. Telers stoten de laatste jaren hun neus door onvoldoende zoetwaterbeschikking. Hierdoor neemt het vertrouwen in de teelt af. Een trend die waarschijnlijk doorzet, de snelheid hangt af van het weer. Noord-Brabant en Groningen zijn sterke groeiers in de uienteelt. Ook Noord-Holland teelde iets meer (2.100 hectare) en Drenthe zette met 1.720 hectare een forse stap in het uienareaal van 2019. Friesland pluste ook en zit op 1.400 hectare. Kortom, nieuwe teeltgebieden winnen terrein in de akkerbouw.

Vos
Petra Vos Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.