Nieuwe tik varkensprijzen: daling bij alle slachterijen

11-11-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De Nederlandse varkensnoteringen hebben opnieuw een flinke tik gekregen. De prijzen daalden woensdag 11 november variërend met 5 cent per kilo bij Van Rooi Meat tot 10 cent per kilo bij Compaxo.

Daardoor komt de varkensprijs van Compaxo op een niveau van € 1,16 per kilo. Dat is het laagste niveau sinds januari 2018. Begin 2020 was de prijs nog € 1,81 per kilo bij Compaxo.

Overaanbod aan varkens in Europa

De druk op de varkensmarkt is het gevolg van overaanbod op de Europese markt door coronamaatregelen en exportbeperkingen van China in verband met varkenspest in Duitsland.

Lees ook: Varkensoverschot wordt meer grensoverschrijdend

Vion verlaagde maandag als eerste zijn varkensprijs

Vion zette maandag als eerste een min op het bord, door zijn notering met 8 cent te verlagen naar € 1,39 (€ 1,275 exclusief btw) per kilo. Westfort verlaagde zijn notering ook met 8 cent naar € 1,19 per kilo. Maar die mutatie is exclusief btw, dus wat groter dan de stap die Vion maakt.

Compaxo wilde vorige week eigenlijk al 5 cent verlagen, maar zag daarvan af toe ook de concurrentie hun prijzen ongemoeid liet. De slachterij in Zevenaar tikt deze week ineens 10 cent af door de notering op € 1,16 per kilo te zetten. Van Rooi Meat in Helmond verlaagt 5 cent en komt op € 1,22 per kilo.

De notering van Pali Group was woensdagmiddag nog niet bekend. Ook de DCA Beursprijs is nog ongewis. De verwachtingsprijzen die de verschillende deelnemende handelaren vrijdag 6 november inleverden, liepen zover uiteen dat er geen reële prijs uit te destilleren was. De notering is toen voorlopig vastgesteld op een onveranderde koers van € 1,34 per kilo geslacht gewicht. Gezien de ontwikkeling van de slachterijnoteringen is die prijsverwachting niet representatief voor de markt op dit moment. De verwachting is dan ook dat de definitieve vaststelling op woensdag 11 november om 20.00 uur lager zal uitpakken.

Verschil in prijsdalingen zit in slagkracht slachterijen

Een van de verklaringen voor het verschil in prijsdalingen is de slagkracht van slachterijen. Wie afzetmogelijkheden heeft buiten Europa en veel vriescapaciteit zodat een groot deel van de productie naar Azië kan worden verscheept, staat er beter voor dan een slachterij die mee moet in de Europese prijzenslag die nu gaande is.

Een tweede verklaring is dat slachterijen een andere kijk op de markt hebben. Ze zien zich na een aantal weken van prijsverlaging op de Europese vleesmarkt genoodzaakt ook aan de inkoopkant aan de prijsknop te draaien. Echter, geen van alle wil een sneeuwbaleffect veroorzaken waarbij zowel aan de in- als de verkoopkant de prijzen in een neergaande spiraal komen.

Lees ook: Varkensprijs in heel Europa onder druk

Betere concurrentiepositie ten opzichte van Duitsland

Door de prijsverlagingen deze week wordt de concurrentiepositie ten opzichte van prijsvechter Duitsland in ieder geval beter voor Nederlandse slachterijen. Sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest zijn voor Duitsland exportmarkten weggevallen. En sinds deze week zijn ook grote Deense slachterijen de afzet naar China kwijtgeraakt als gevolg van corona in slachterijen, wat de aanboddruk van varkensvlees binnen Europa tot ongekende hoogte laat stijgen.

Met de verwachting dat de export richting China in december flink terugloopt, omdat vlees dat dan verscheept wordt na de viering van het Chinese nieuwjaar aankomt, lijkt die druk binnen Europa voorlopig ook niet minder te worden.

Bekijk meer varkensprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer overBeheer